Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 09.03.2012.
17:22
Beta A

"Đinđić je bio opsednut modernom Srbijom"

Istoričarka Latinka Perović ocenila je danas da u novije doba srpske istorije niko nije, koliko ubijeni premijer Zoran Đinđić, bio tako opsednut idejom kako da se modernizuje Srbija.

 "Đinđić je bio opsednut modernom Srbijom"

"Tome su posvećeni i njegovi politički spisi, ali i njegovi politički napori. S tom razlikom, što je Đinđić imao filozofsko utemljenje i za svoje političke ideje i za svoje političke napore", rekla je Latinka Perović na promociji novog izdanja knjige Zorana Đinđića "Subjektivnost i nasilje".

Nekadašnji premijer Srbije i predsednik Demokratske stranke Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine, snajperskim hicem ispred
zgrade Vlade Srbije u Beogradu.

 

Za njegovo ubistvo je na 40 godina osuđen tadašnji oficir Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije Zvezdan Jovanović.

Perović je dodala da je objavljivanje te njegove knjige veoma bitno i za istraživače i za javnosti, i izrazila nadu da će iduće godine, na desetu godišnjicu Đinđićevog ubistva, biti izdate i ostale njegove knjige i tako biti zaokružen korpus njegovih dela.

Ona je dodala da se delo "Subjektivnost i nasilje" prirodno nastavlja na drugu Đinđićevu knjigu "Jesen dijalektike" jer se i u njoj u prvi plan stavlja pojedinac koji ništa ne duguje državi, niti ona njemu, već duguje samo sebi i naporu da unapredi samog sebe.

Istoričarka je ocenila i da je Đinđić, kao retko ko od njegovih savremenika, imao moderno shvatanje istorije zbog čega su ideje iznete u njegovoj knjizi "Jugoslavija kao nedovršena država" veoma aktuelne i danas.

Vršilac dužnosti upravnika Narodne biblioteke Dejan Ristić rekao je da nije slučajno što je ta ustanova suizdavač Đinđićeve knjige jer se radi o delu edicije čiji je autor veliki državnik i vrsni intelektualac.

Ristić je ocenio da je Đinđić svojim delom ušao u red retkih velikana koji su uspeli da utiču na srpsko društvo da izvrši neophodne iskorake i najavio da će Narodna biblioteka iduće godine pomoći izdavanje još dve Đinđićeve knjige.

On je ocenio da je Đinđićeva misao deo i istorije, i budućnosti jer su njegovi ideali danas aktuelniji nego ikada, i izrazio nadu da će na temelju tih ideja Srbija i njeni građani doći na nivo razvoja koji zaslužuju.

Urednik izdanja Sreten Ugričić ocenio je da je prava tema knjige "Subjektivnost i nasilje" nastanak novog veka i epohe prosvetiteljstva i modernosti što je bio uvod u permanentnu krizu današnjice.

"Zoran Đinđić je neposredno pokazao - i umom i životom, kako se ukida podela između onih koji se bave teorijom, i onih koji proizvode materijalni život... Đinđić je delao i delovao mišljenjem, kao što je mislio svojim delima i neumornom energijom. Zato je neporeciv i neprevaziđen i nenadoknadiv za sve nas", rekao je Ugričić.

Knjigu "Subjektivnost i nasilje" izdali su Narodna biblioteka iFondacija dr. Zoran Đinđić. To je treće izdanje te knjige koja je prvi put objavljena 1982. godine, a zatim i 2003. godine, neposredno pre ubistva Đinđića.

Petak 09.03.2012. 17:25
zato je poklonio sartid amerikancima,poseduje akcije u cementari popovac ,gajio je mafiju koja ga je ubila čeda narkoman mu je bio čovek za vezu sa zemuncima,sve moderno i opsednuto
Petak 09.03.2012. 17:32
Filozof ne moze voditi drzavu...Nije mogao biti ni uspesan gradonacelnik Beograda..da se ne lazemo.. Jedino sto se pred kraj covek osvestio..video da od zapada nema nista osim praznih obecanja..pa veoma ostro zatrazio da kosovo mora ostati deo tzv demokratske Srbije....jedino to...I mozda mu je taj trenutak srpstva i doneo atentat...vracao se na stav Kostunice... Na tome mu JEDINO HVALA...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online