Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 14.02.2012.
12:51 >> 14:38h
O. Ikodinović - Vesti A

Slepi pijanista oduševio muzičare Boljšoj teatra

Za Uglješu Brkljača kažu da je "čudo od deteta", virtuoz, muzički genije. A on skromno odgovora da je samo osamnaestogodišnjak koji nadasve voli muziku.

Mada je od rođenja slep, mladi pijanista pohađa redovnu, srednju muzičku školu u Somboru, odličan je đak, dobitnik je čak 29 nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima muzičkih škola i talenata, a nedavno je imao i svoj prvi internacionalni nastup u Moskvi, kojim je oduševio muzičare Boljšog teatra i moskovsku publiku...

- Nisam imao tremu, jer koncert nije bio takmičarskog karaktera - rekao je Uglješa, iskazujući i zahvalnost srpskom privredniku u Moskvi Nebojši Mijanoviću, koji mu je pomogao da ostvari svoj san o nastupu van granica Srbije.

ČUDO OD DETETA: Uglješa sa majkom i sponzorima


 

Uglješa je u rusku prestonicu stigao u pratnji majke Gordane (43). I mami i sinu to je bio prvi let avionom i prvi boravak u inostranstvu, a razgovor sa novinarem "Vesti" za Uglješu bio je prvi intervju koji je dao van granica rodne zemlje... Kasnije su ga opsedali i brojni ruski mediji, a on je u maniru prave zvezde, na tečnom engleskom odgovarao na njihova pitanja.

Život mladog pijaniste se, priča njegova majka, odvija sasvim normalno. Živi, kaže ona, kao i svaki drugi mladić. Razlike postoje, dodaje Uglješa, samo u interesovanjima.

- Ne izlazim u grad i kafiće. Mene više interesuje muzika! Nisam taj tip koji voli izlaske.
Uglješa se nikad nije školovao u specijalnim školama, već je svojom neverovatnom upornošću uspeo da u redovnoj školi, u konkurenciji sa decom koja vide, bude i vukovac. Čak je u dva navrata dobio i diplomu i nagradu kao najbolji učenik škole.


- Od prvog dana su me u školi svi lepo prihvatili i pomagali mi oko svega, a naročito učiteljica - priča Uglješa.


- Moje praćenje nastave na časovima se razlikuje samo po tome što sve zapisujem Brajevim pismom...


Njime Uglješa čita i note, a uz pomoć govornog kompjuterskog programa savladava školsko gradivo i dopisuje se sa vršnjacima... Koristi mobilni telefon, razmenjuje SMS poruke, i provodi dosta vremena za računarom... Čak je i školsku lektiru pronašao na internetu.


- Osim muzike, omiljeni predmeti su mi strani jezici i informatika. U školi učim engleski i italijanski, i baš ta dva jezika najviše volim, a nekako mi i leže.


Za hobije, kaže, nema puno vremena, jer dnevno za svojim pijaninom provede i po šest, sedam sati vežbajući. Voli Rahmanjinova, Betovena, Lista, Mocarta i Šopena...
 

- Mnogo volim računare, volim da se družim, da slušam muziku... Šetnje me opuštaju, a leti volim i plivanje. Nisam baš ljubitelj sporta, pratim ga tek toliko da budem informisan...

A inače navijam za Šopena - kaže kroz smeh i dodaje:
- Moja soba je moje carstvo! Tu su smešteni moj pijanino, sintisajzer i kompjuter. Napravio sam svoj raspored i njega ne menjam... Nisam išao na kurs orijentacije i kretanja u većem prostoru, ali planiram to sledeće godine kad se preselim u Novi Sad...


Svoj prvi solistički koncert imao je sa nepunih 14 godina, a mašta da ove godine, kad završi srednju muzičku školu, održi još jedan. Potom, naravno, sledi upis na Muzičku akademiju, u Novom Sadu.

Prvi teatar za slepe

 

U rusku prestonicu mladi pijanista stigao je na poziv srpskog privrednika i arhitekte Nebojše Mijanovića, koji je, uz istaknute ruske umetnike i društvene radnike, jedan od osnivača Kamernog operskog pozorišta "Homer", u kome će, zajedno sa onima koji vide, raditi i slepi...

 

Teatar je svečano otvoren na Dan slepih, a učesnici su pokazali da im nedostatak vida ne smeta da briljiraju na sceni. Ipak, najveće simpatije publike zadobio je naš Uglješa Brkljač.

 

Problem knjige

 

Uglješina majka Gordana kaže da im muku zadaje samo pronalaženje knjiga i nota na Brajevom pismu, koje su uz to i skupe, ali se nekako snalaze.

 

- Kada je trebalo da krene u školu, predlagali su nam da se Uglješa upiše u školu za slepe i slabovide u Zemunu. Međutim, muž i ja smo mislili da treba da ostane u svojoj porodici, a ne da živi u domu gde bi ga viđali samo vikendom. Nama je to bilo nezamislivo - kaže Gordana.

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.03.2012. 13:50
sve sto je na braju kosta boga oca. pa cak se i sveske placaju. atlas kosta 50 evra...sramota kako za skolu u zemunu tako i za ministra prosvete koji se nije udostojio da poseti skolu za slepe i slabovide u zemenu. ako su deca slepa on nije, cak i dobro cuje a pravi se da nije cuo vapaj roditelja i dece koji ne mogu da placaju sveske a kamoli knjige. SRAMOTA !
Nedelja 04.03.2012. 13:51
pozdrav ugljesi. samo napred...i dobro je sto nisi bio u skoli koja najmanje vodi racuna o deci koja su u internatu. zato si i uspeo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online