Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 12.02.2012.
13:04
S. M. Tomić - Vesti A

Praziluk ispod evropskog fraka

O njemu je Vitomir Vuletić napisao knjigu "Radovan Beli Marković - stilske i jezičke igre" i predstavio ga kao tihog poslenika koji sedi uz lajkovačku prugu i pokazuje da se i u tom mikrokosmosu može na pravi način tumačiti Evropa. Prvu životnu lekciju koju je naučio bilo je da ne treba trčati za vozom, a najbolji potez u životu mu je bio što se, u poslednji čas i s punim razumevanjem reda vožnje, sklonio s puta jednom takvom vozu.

Radovan Beli Marković

U Srbiji ga najviše muči kad se varoš hvali da ima pet crkava, a nijednu biblioteku jer u prisustvu knjiga se manje laže. Radovan svoj Lajkovac retko napušta. Prošle nedelje je bio primoran. Primio je Vukovu nagradu od Književno-prosvetne zajednice Srbije.
 

Osam puta ste bili u užem izboru za "Ninovu" nagradu i svaki put vas je zaobišla. Kažu da se u "Ninovom" žiriju lobira kao u američkom Kongresu. Je l' to znači da za vas nema ko da lobira?
- Nagrade su pratilje takozvanog književnog života, ali se ne bih, ovom zgodom, bavio nagađanjima o ispravnosti rada književnih odbora, iliti žirija, kao ni fenomenom lobiranja. Bitno je da književne nagrade, makar na tren, ozare nagrađenu knjigu i po kosi i ramenima nagrađenog pisca pospu malo praha od varakli zlata... Ako pak književne nagrade uporedimo s nadgrobnim spomenicima na književnom groblju, uzeti se može da se oko hipotetičnog groba moje malenkosti steklo podosta tog kamenja s krasnorečivim epitafima... Ne žalim za nagradama koje me nisu pasirale, niti se hvalim onima koje su mi sticajem okolnosti dodeljene.
 

U sve sumnjam

Šta nosite sa sobom kad krenete u Beograd?
- Ima ih koji na put nose Bibliju. Ja sam agnostik, pa uvek sa sobom nosim knjigu koja mi najviše znači. "Čarobni breg" je došao u moju kuću 1952, kada je moj otac kupio prvo izdanje. Meni je u ruke dopala kad sam imao samo trinaest godina, u vreme nekakve prehlade, gripa, šta li... Od tada se ne razdvajamo.

Primili ste Vukovu nagradu, da li ste je očekivali?
- Ponosan sam, ali i zapitan da li sam dostojan. Ne, Vukovu nagradu očekivao nisam, kao uostalom nijednu drugu. Ako je to važno za razgovor ovaj, a čini mi se da za svog veka nisam skretao sa Vukove staze. Avrlj-bavrlj, išao sam njome...
 

Živite u Lajkovcu, gde imate varošku titulu književnik. Zašto zaobilazite Beograd?
- Nadam se da malenkosti mojoj ni u prestonom gradu pomenutu "titulu" ne osporavaju... Živim i umirem u Lajkovcu, što nije lako, ali grešnom čoveku nigde nije lako, u sopstvenoj koži ponajmanje. Beograd ne zaobilazim. Gotovo sve moje knjige u Beogradu su pečatane. Najposle, Beograd je sažište srpske kulture, što je prirodno, to jest jedino ispravno!
 

Izjavili ste jednom da je Srbija zakorovljena zato što nam je korov u duši. Je l' nam treba kolektivno zaprašivanje ili nema leka?
- Sve se u duhu začinje, sve. Kad svako od nas kultiviše oblasti zakorovljene u duši, onda će i Srbija cvetna bašta biti.
 

U vašim knjigama Srbi prvo pretresaju "važna pitanja o sudbini države", a onda se prihvate kolača i vina. Ko se danas bavi sudbinom države, a ko kolačima?
- Piscu, kao i svakom ispravnom čoveku, pristoji se da brine o sudbini otadžbine, da nastoji na njenom boljitku, koliko može, a podalje da se drži od trpeza s kolačima i vinom o narodnom trošku.
 

Kako gledate na partijski angažovane pisce?
- Bez besa i bez naklonosti. To je njihovo pravo. Drugo su partijski angažovane knjige, ali takve u književnost i ne spadaju, valjda...
 

Izjavili ste da ste svedok druge polovine 20. veka i da nemate ništa lepo da kažete o tom dobu. Da li obećava početak 21. veka?
- Pomenuto svedočenje je lično, bez pretenzija da ih za ozbiljno uzmu oni koji o minulom dobu prosuđuju, a lične su i moje nade, štono se beznađem komotno mogu nazvati...
 

Zašto ste svojevremeno vratili ogroman stan koji ste dobili od opštine?
- Zato što ne volim teskobu ogromnih stanova!

Rekli ste jednom da niste pisac koji levim okom namiguje i desnim se brkom nasmejava na sve četiri strane. Zašto?
- Zato što sam čovek koji ponajvećma gleda u vrhove svojih cipela, zbog svog stida i tuđe bestidnosti...
 

Šta mislite o "evropskoj" euforiji koja je zavladala Srbijom?
- Nikada ni mislio nisam da Srbija u Evropi nije. Najposle, sam Vuk Stefanović Karadžić u Evropi priznat i prizivan bejaše, kudikamo više negoli današnji njegovi osporavatelji, svi odreda Evropejci, s prazilukom ispod fraka štono im proviruje...
 

Da li je Srbija zaboravila da se smeje?
- Ne, nije.
 

Pisac iz ukrštenice

* Radovan Beli Marković je rođen u selu Ćelije kod Lazarevca 10. oktobra 1947. Detinjstvo mu je bilo posleratno.
- U Srbiji prilike su takve. Detinjstvo je, koje god uzeli, ratno, poslertatno ili, u najmanju ruku, međuratno. Sećam se večeri uz lampu u našoj adžakliji, ukućani moji i susedi krune kukuruz, tek da nešto rade, a ja im čitam "Hajduk Stanka" ili "Srpsku trilogiju". Odžaklija se samo po rečnicima nahađa, a ukućani moji i susedi gledaju može biti "Farmu" ili štogod tome nalik - seća se Radovan.

* Prvi posao mu je bio točilac goriva na benzinskoj pumpi, da bi se kasnije zaposlio kao novinar valjevskog lista "Napred" (1978-94), bio je politički funkcioner u Lajkovcu i upravnik lajkovačke Gradske biblioteke. Kaže da je poverovao da je ozbiljan pisac tek kad se pojavio u ukrštenici.

* Kratke priče, novele i romane objavljuje od 1969. Zastupljen je u nekoliko antologija pripovedačke proze, objavljenih na srpskom, nemačkom, engleskom i makedonskom jeziku. Napisao je romane "Švapska kosa", "Lajkovačka pruga", "Knez Miškin u Belom Valjevu", "Limunacija u Ćelijama", "Poslednja ruža Kolubare", "Devet belih oblaka", "Gospođa Olga"...

* Živi u Lajkovcu sa suprugom Emilijom.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online