Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.01.2010.
21:05 >> 21:18h
Vestionline A

Izložba Ilije Bosilja u galeriji "Haos"

Retrospektivna izložba radova na papiru Ilije Bašičevića Bosilja biće otvorena u utorak 12. januara u 19 sati u beogradskoj galeriji "Haos" u Beogradu. Radovi koji će biti izloženi gotovo su nepoznati likovnoj javnosti, a sam autor nikada nije korespondirao sa uobičajenim i konvencionalnim obrascima naivne umetnosti. Svrstan je u pedeset slikara sveta kad je reč o Art brut, a u našoj savremenoj likovnoj umetnosti predstavlja neobičan slučaj, pojavu bez prethodnika i sledbenika.

Galerija Haos 2010. godinu započinje retrospektivnom izložbom radova na papiru Ilije Bašičevića Bosilja, radova gotovo nepoznatih likovnoj javnosti ili nikada izlaganih. U saradnji sa Fondom "Ilija & Mangelos" i Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu iz Novog Sada biće predstavljeni crteži, gvaševi i akvareli iz različitih faza rada.

Reč je o tzv. naivnom slikaru, a zapravo pojavi koja nije korespondirala sa uobičajenim i konvencionalnim obrascima naivne umetnosti, o pojavi koja se uzdigla iznad tog standarda i stvorila istinski savremen i moderan likovni svet.

Ta pojava, odnosno Ilija Bosilj, postao je neobičan slučaj u našoj savremenoj likovnoj umetnosti. Bez prethodnika i sledbenika.

Od prvog crteža, gvaša, uljane slike na najrazličitijim podlogama: papiru, kartonu, dasci, nameštaju, vreći, platnu, zidu, lesonitu, pluti, školskim sveskama, koricama knjiga, slikarski posao kasno započet postaje strast, opsesija, saživljenost, religiozni zanos.

Ilija stvara danonoćno, s puno energije, iako u poodmaklim godinama, svojevrstan svet, svoju Ilijadu, svoju planetu, svoj Univerzum.

Uhvatio se u koštac sa svojim unutrašnjim stanjima i vizijama, svojim predstavama o postanju, stradanju, životu, egzistencijalnim suštinama, džiguraškom okruženju, mitologijama, sa likovima iz Biblije, istorije, figurama kao svojim šifrovanim simbolima, infantilnim oblicima, heraldičkim znacima.

S prizorima neprepoznatljivim i neovozemaljskim, s arhetipskim predstavama, s nedokučivim tajnama izmišljenog i izmaštanog sveta, sveta po Iliji. Radovi na papiru Ilije Bosilja, izloženi ovom prilikom u galeriji "Haos", samo nas dodatno uveravaju u neobičnost ovog sremskog seljaka i vrednost njegovog umetničkog izraza.

Autorka izložbe i teksta u katalogu je Borka Božović, a izložbu otvara, u utorak, 12. januara u 19 sati, pokrajinski sekretar za kulturu, gospodin Milorad Đurić.

 

Izložba će trajati do 12. februara 2010.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online