Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.12.2011.
08:09
Z. Marjanović - Vesti A

Srpska baština na đubrištu (5): Heroji u korovu

U rudničko-takovskom kraju danas ima 169 istorijskih spomenika od kojih je čak 134 podignuto posle Drugog svetskog rata, ostatak je posvećen daljoj istoriji - 13 spomenika herojima iz Prvog svetskog rata, osam spomenika zajedničkim žrtvama u toku Prvog i Drugog svetskog rata, a 14 spomen-obeležja u znak sećanja na Drugi srpski ustanak, podignut u Takovu na Cveti 1815.

Od osam spomen-bisti narodnih heroja iz Drugog svetskog rata, dva su sakupljači sekundarnih sirovina pretopili u staro gvožđe, a sličnu sudbinu su imali i spomenici posvećeni logorašima Mauthauzena. Naravno, u istorijske spomenike se ne ubrajaju, a trebalo bi, na stotine krajputaša koji se nalaze širom Takovskog i Rudničkog kraja koji su već davno zarasli u zaborav, trnje i korov.

Vladimir Jovanović, sekretar Subnora u Gornjem Milanovcu, tvrdi da je veći deo istorijskih spomenika, naročito iz Drugog svetskog rata, zapušten i o njima skoro niko ne vodi brigu.

Borka Dražević
 


Očigledan primer kratke istorijske pameti je primer kuća narodnog heroja Dragomira Draževića iz sela Drenova kod Gornjeg Milanovca koji je zajedno sa svoja tri sina poginuo u toku Drugog svetskog rata. U domaćinstvu narodnog heroja danas žive samo njegove sinovice Borka i Čedina koje žive u uslovima koje je teško rečima dočarati. Na kući narodnog heroja nema nikakvog obeležja, nema spomen-ploče, nema ničeg što ukazuje da je ta kuća podnela tolike žrtve za bolji život. Naprotiv, starice žive u kućerku iz kojeg se vidi nebo, bez vode i struje, koja im je isključena pre više od 20 godina.

Čestita porodica


Milanovčanka Jelena Ilić ima 87 godina i seća se narodnog heroja.


- Pozvala sam Dragana Jevitća Škepu i znam da je bio čestit, školovan, pametan i pošten čovek, kao i čitava njegova porodica i znam da nije zaslužio da mu kuća zarasta u korov - kaže baka Jelena.

Ipak, u poslednje vreme došlo je do makar i malog preokreta. Pre desetak dana grupa aktivisti Crvenog krsta, ekolozi iz GM optimist i nekoliko bivših učesnika omladinskih radnih akcija sami su uredili dvorište i kuću narodnog heroja Dragana Jevtića Škepe koja se nalazi u centru Gornjeg Milanovca.


- Više nismo mogli da gledamo kako kuća propada i zarasta u korov. Stupili smo u kontakt sa naslednicom kuće koja živi u Beogradu i uz njenu saglasnost smo iskrčili korov i uredili unutrašnjost kuće. Niko ne sme da zaboravi narodne heroje koji su se za borili za slobodu zemlje - kaže Tomislav Marković, sekretar Crvenog krsta u Gornjem Milanovcu i jedan od pokretača akcije.

Škepa u Gornjem Milanovcu ima svoju ulicu, a doskora je i kasarna u gradu nosila njegovo ime. Stotine ostalih spomenika narodnim herojima prepušteno je ideologijama, a naše istorijsko pamćenje je sve kraće i najčešće zavisi od političke ruže vetrova koji duvaju Srbijom.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online