Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 19.12.2011.
06:54
Z. Gligorijević - Vesti A

Srpska baština na đubrištu (2): Istorijski arhiv - istorijska nakaza

Kao da je neko namerno iz Jagodine prognao svako sećanje na prošlost. Iako je proglašen spomenikom kulture, Hajduk-Veljkov konak, najstarija građevina u gradu, srušen je jer mu je velika poplava 1999. zadala poslednji udarac.

Očerupana i oronula: Jedna od tri vile Teokarevića u Paraćinu

Prilikom rušenja demontirani su i sačuvani pojedini originalni delovi, poput doksata, stubova, kapitela, s idejom da se izgradi novi konak, ali dosad se ništa nije uradilo.

Naravno, u svim turističkim mapama stoji slika konaka, pa turisti obavezno zahtevaju da obiđu konak koji postoji samo na slici.

Na mestu turskog kupatila sad je kafana i diskont pića. Šarene kafane, u koju navraćao i pesnik Đura Jakšić, kao i njegove kuće, više se niko i ne seća. Srušena je čak i kuća Svetozara Markovića, koja je takođe bila pod zaštitom države.

Jedno od retkih zdanja koje je nije srušeno jeste zgrada stare Učiteljske škole, koja služi kao depo Istorijskog arhiva. Ona je građena u prvoj polovini 19. veka za potrebe okružnog načelstva i suda, a 1987. godine proglašena je za kulturno dobro. Danas je načisto ruinirana.


- Sa fasade je opao malter, zidovi su ispucali, plafon je otpao na mnogim mestima, stolarija i podovi su u katastrofalnom stanju, a međuspratna konstrukcija je trula i većim delom neupotrebljiva - nemoćno sleže ramenima Milorad Jovanović, arhivista i istoričar.

- Nedavno se jedan deo međuspratne konstrukcije urušio. Arhivska građa iz ovog dela sačuvana je samo zahvaljujući brzoj akciji zaposlenih, ali niko je ne može zaštititi od daljeg propadanja.

Klefiševa vila

 

U Jagodini propada i Klefiševa vila, čiji su nekadašnji vlasnici iz Italije tu doselili 1901. Pjetro Klefiš dobio je koncesiju za proizvodnju i izvoz jaja i živine, a njegov sin Teodor započeo je proizvodnju kobasica i salama po recepturi italijanskih majstora. Imovina im je konfiskovana posle Drugog svetskog rata.


U Paraćinu je nešto bolje, jer su očuvane Vila Nikolić, gde je sada Kulturni centar, kao i biblioteka, koja je takođe pod zaštitom države. Nažalost, fasada i krov zgrade starog bioskopa Avala, koji je pod zaštitom države, u prilično su lošem stanju zbog toga što ona ima nekoliko vlasnika.

Kraljevi belezi

 

U paraćinskoj opštini propadaju i takozvani belezi, odnosno geodetske tačke, koje služe za merenja celoj nekadašnjoj Jugoslaviji. Jedan je na periferiji Paraćina, a drugi kod sela Sikirica, na desetak kilometara od Paraćina. Na mermernoj ploči piše: "Pod vladom kralja Aleksandra ovaj beleg južnog kraja, triangilacione osnovice, podigli kraljevi oficiri, triangulatori, uz pripomoć vlasti i naroda sreza paraćinskog 1900. godine."


Dalibor Mitić, pomoćnik predsednika opštine Paraćin, najviše žali za tri predratne vile Teokarevića, vlasnika štofare, koje su zajedno sa fabrikom nacionalizovane posle rata, a danas potpuno uništene.

Dalibor Mitić pokazuje fotografije vila pre rata

Obnovljena je jedino prva vila, koju je kupio Radivoj Dabić, čija je supruga Nada unuka Vlade Teokarevića.

Treća vila je u vlasništvu raznih poverilaca. Elektroprivredi Srbije pripalo je 28 odsto, NIS je vlasnik 25 odsto, a Republička direkcija za robne rezerve 24 odsto zgrade.

Vlasnici druge vile su svi bivši radnici, kojih ima oko 2.000. Mitić se zalaže da vile otkupi država i stavi ih pod svoju zaštitu, jer su od velelepnih zdanja ostali samo zidovi.

Prozori su razbijeni, vrata razvaljena, pod koji je bio od unikatnog parketa povađen je da bi se ljudi grejali, pokradene su sve instalacije, žice i cevi iz zidova, da bi ih prodavali kao sekundarne sirovine. Nestali su i unikatni lusteri, a pretekli su samo mozaici. U upravnu zgradu bespravno su se uselili beskućnici koji tu žive bez struje i vode.

Sutra: Kupatilo za paukove i škorpije

Utorak 20.12.2011. 18:35
Sve su to prelijepe gradjevine, treba ih sacuvati, napraviti jednu veliku i dugogodisnju akciju obnove jedne po jedne vile za pocetak, pa sve ostale gradjevine po cijeloj Srbiji. Ako treba da se i gradjani ukljuce donacijama. Ne treba da smatramo da su vile samo briga Paracinaca, nek budu briga svih u Srbiji. Sve je to Srbija Od Subotice do Prizrena, zar ne? Pozdrav iz RS-a
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online