Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.01.2010.
08:00
Vestionline A

Užički trubači zasvirali kao nekada!

Etno udruženje "Zavičaj" iz Zlakuse obeležilo je na isteku 2009. četvrtu godišnjicu svog postojanja već tradicionalnim godišnjim koncertom. Manifestacija, koja je ovaj put upriličena na sceni Narodnog pozorišta u Užicu, održana je u čast prvih majstora trube užičkog kraja pod nazivom "Da ih ne zaboravimo". Majstori trube iz užičkih sela Zlakuse i Krvavaca zasvirali kao nekada!

Sjajni trubač Veljko Ostojić, majstori trube Boško Ostojić, Milovan Babić i Milivoje Stanimirović, gradnonačelnik Užica Jovan Marković

Svoj četvrti godišnji koncert etno udruženje "Zavičaj" posvetilo je onima koji su viže od 30 godina uspešno promovisali Užice širom Srbije i van njenih granica – prvim majstorima trube užičkog kraja kao što su Milivoje Stanimirović, Milovan Babić i Boško Ostojić, kao i ženskoj izvornoj pevačkoj grupi "Ribaševke" i trubačkom orkestru Veljka Ostojića iz Zlakuse.


Majstorsko pismo


Majstorsko pismo za trubu dobija se ukoliko se tri puta osvoji prva nagrada na čuvenom dragačevskom saboru trubača u Guči.

Publika je ispunila Narodno pozorište u Užicu i zahvaljujući "Zavičaju", imala priliku da posle mnogo vremena na pozornici vidi i čuje tri majstora trube od kojih su mnogi današnji trubači, po kojima se užički kraj svakako može ponositi, imali priliku da uče i da postanu takođe poznati trubači.

Prisutni majstori trube pokazali su da ni posle niza godina pauze u aktivnom sviranju nisu zaboravili muzičke numere sa kojima su pobeđivali na raznim saborima.

Više od pola veka tradicije


U orkestru Veljka Ostojića do skora su svirale tri generacije iz jedne kuće. Orkestar postoji i nastupa u kontinuitetu više od 50 godina.

Ovog puta nastupili su u pratnji trubačkog orkestra Veljka Ostojića, koji je pored brojnih nagrada na saborima trubača u Guči, Zlatiboru, Banja Luci, Poljskoj itd., poslednje tri godine uzastopno proglašavan za pobednika balkanskog sabora trubača u Zaječaru. 

Koncert je takođe posvećen pevačkoj grupi "Ribaševke" koja obeležava 30 godina postojanja i rada. Za nju se smatra da je najlepše pesme užičkog kraja sačuvala od zaborava i na svojim nastupima promovisala širom Evrope. 

Čuvari narodne baštine

 

"Etno udruženje 'Zavičaj' osnovano je sa ciljem negovanja kulture, tradicije, običaja, starih zanata, muzike i folklora srpskog naroda, kao i razvoja seoskog turizma. Mi smo, pored toga, preuzeli na sebe i ulogu skretanja pažnje na druge, koji poput nas doprinose promociji narodnog izvornog stvaralaštva srpskog naroda u svetu, a činićemo to i u budućnosti," rekao je Saša Drndarević, predsednik "Zavičaja".

Etno udruženje "Zavičaj" osnovano je 2005. godine u Etno parku "Terzića avlija", u selu Zlakusa, nadomak Užica.

Organizator je Sabora izvornog stvaralaštva "Zlakusa u pesmi i igri", kulturno-umetničke manifestacije "Jesen u Zlakusi", a 2009. je organizovalo prvi međunarodni eko-kamp "Zlakusa 2009".

Danas broji preko 200 članova koji rade u nekoliko sektora.

Članovi "Zavičaja" nastupali su širom Srbije i za kratko vreme postojanja postigli velike rezultate i osvojili brojne nagrade, a prezentovali su srpski folklor i seoski turizam užičkog kraja i izvan granica naše zemlje – u BiH (Republici Srpskoj), Makedoniji (Ohrid), Hrvatskoj (Zagreb), Bugarskoj i SAD.

Turistički cvet

 

Etno park "Terzića avlija" dobitnik je nagrade "Turistički cvet" za 2008. godinu kao najuspešnije seosko turističko domaćinstvo u Srbiji.

Za kratko vreme postojanja, ovo udruženje je postalo jedan od organizatora značajnih kulturnih dešavanja u zlatiborskom okrugu, te partner tri srpska ministarstva u raznim projektima, kao i grada Užica.

Zlakusa, iz koje potiče udruženje "Zavičaj", već je od ranije poznata po starom grnčarskom zanatu, dve međunarodne kolonije keramike, obližnjem spomeniku prirode - Potpećkoj pećini, "Terzića avliji", razvijenom seoskom turizmu itd.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online