Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Sreda 16.11.2011.
09:33
Press, Vestionline A

Marina Abramović i Blondi užasnule Ameriku!

Konceptualna umetnica Marina Abramović i pevačica Debora Hari, poznata i kao članica grupe "Blondi", izvele su u Los Anđelesu neverovatan i morbidan performans u kome su tranžirale lutke sa svojim likom, u prirodnoj veličini i gole!

Marina Abramović i Debi Hari objasnile kako se rukuje mesarskim noževima
 


Iznenadni performans održan je u subotu uveče pod nevinim nazivom "Svečane večere" u Muzeju savremene umetnosti u Los Anđelesu. Na događaj je pozvan holivudski krem, a među zvanicama bili su i Gven Stefani, Vil Farel, Dita fon Tiz i Kirsten Danst. Oni su za ulaznice platili čak 2.500 dolara.


Svih 750 zvanica dočekao je bizaran prizor koji je od početka večere ukazivao na to da se sprema nešto neobično: imućne i slavne goste na stolovima su sačekale žive ljudske glave performera vešto sakrivenih ispod stolova, koje su ih sve vreme večere netremice posmatrale. Neobičnosti događaja doprineo je i zahtev domaćice da svi gosti budu odeveni u bele lekarske mantile.


Vrhunac neobičnog nastupa dogodio se kada su razvijeni mladići goli do pojasa i namazani uljem u svečanu dvoranu uneli Debi Hari, koja je ležala na nosilima prekrivena providnim plastičnim prekrivačima. Debi Hari otpevala je dve pesme, obe kultne numere iz rane faze njene karijere: "One Way or Another" i čuvenu "Heart of Glass". Kada se cela sala podigla na noge, Blondi se u performansu pridružila i Marina Abramović.



Ono što je počelo da liči na veliki koncert uskoro se pretvorilo u svojevrstan umetnički "obred" koji je razgnevio neke od gostiju. Dve umetnice su uzele u ruke mesarske noževe i počele da tranžiraju lutke sa sopstvenim likom u prirodnoj veličini. Debi je lutki sa svojim likom izvadila srce. Kako se ispostavilo, lutke su bile - veoma ukusne torte.

Kritike od Dite

A evo i nečeg što nije degradirajuće za žene: Dita fon Tiz

Reakcije su usledile maltene odmah. Kraljica burleske Dita fon Tiz na Tviteru je napisala da smatra da je postupak performerki degradirajuć za žene.


- To mora da je umetnost, jer sasvim sigurno nije zabava - navela je.


Bilo je i oštrijih ocena. Plesačica Ivon Rejner, koja na događaju nije ni bila, nazvala je performans "grotesknim spektaklom" u pismu koje je uputila direktoru Muzeja savremene umetnosti u Los Anđelesu. Direktor Džefri Dajč rekao je, u odgovoru na ovu i druge kritike, da se njegova ustanova zalaže za dijalog:


- Za mene umetnost funkcioniše baš ovako, kroz dijalog. Nadam se samo da će ljudi kao vi, umesto da optužuju na ovakav način, umesto toga dolaziti na performanse i razgovarati sa umetnicima.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.11.2011. 09:55
Светом владају сподобе које мрзе људе, живот и природу.
Sreda 16.11.2011. 09:55
sta li su "uzele" pre nastupa da deluje sto uverljivije i zastrasujuce...pri zdravoj pameti to niko ne bi mogao da izvede... ovakve umetnicke duse necu nikad moci da shvatim...bolesnice...
Sreda 16.11.2011. 11:36
Што ја волим утркивање у површном "разумевању", дивота једна! ФУЈ МАЛОГРАЂАНШТИНИ! Дамама свака част за идеју. По скривеним ћошковима кугле земаљске одвијају се много бруталније оргије и приношења људских жртава, ово је још и невино. Живела борба против глупости, самим тим и бруталности, ограничености, безбожности...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online