Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 14.11.2011.
15:45 >> 17:20h
Vestionline A

Petar Kralj - veliki glumac i čovek

"Na ovoj sceni je Petar Kralj odigrao na stotine uloga, u mnogima od njih je umirao i sve te smrti su bile majstorski odglumljene, ovo je valjda jedina smrt u koju jednodušno odbijamo da poverujemo", izjavio je danas upravnik pozorišta Atelje 212 Kokan Mladenović na komemoraciji povodom smrti velikog srpskog glumca.

Petar Kralj

Mladenović je na na velikoj sceni Ateljea 212 čitao pisma saučešća Kraljevih kolega, koji nisu mogli prisustvovati komemoraciji.

"Naš kolega Nenad Ćirić u svojoj poruci kaže - umro je Petar Kralj, dobar čovek i glumac, umro je od života, a život izjednačava sve ljude, dok smrt otkriva istaknute", rekao je Mladenović.

Glumica Gorica Popović izjavila je da je Petar Kralj za sve bio mera stvari, mera zanata i profesije.

"Trebalo je samo da otvoriš srce i od Petra ćeš se naučiti skromnosti, predanosti, viteštvu, toleranciji, blagosti, gospodstvu, odgovornosti prema onome što radimo i veri da to ima smisla", rekla je ona.


Glumica Svetlana Bojković je naglasila da je Petar Kralj uvek bio "začuđen pred ružnoćom". "Iza pozorišne scene gde si bio kralj, nisi hteo da se boriš kao drugi. Kao monah, kao posvećenik svoga posla smatrao si da je tvoja borba protiv zla blagotvornija kroz molitvu i rad", rekla je ona.


Svaka reč danas o Petru Kralju, naglasila je pozorišna rediteljka Vida Ognjenović, zvuči beznadežno. "Nisu potrebni superlativi, Petar Kralj je superlativ za svaku izuzetnu glumačku i ljudsku osobinu, one se mogu po njemu zvati", rekla je Ognjenović.


Komemoraciji povodom smrti Petra Kralja je pored porodice, kolega, saradnika prisustvovao i ministar kulture Predrag Marković.


Kralj je preminuo 10. novembra u Beogradu posle teške bolesti, u 71. godini.

Sahranjen u Aleji zaslužnih građana

 

Petar Kralj je sahranjen danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

 

Pored porodice, sahrani su prisustvovali njegovi prijatelji, brojne kolege kao i predsednik Srbije Boris Tadić.

 

Od kolege su se oprostili glumci Vojislav Brajović, Bora Todorović, Nikola Simić, Nebojša Glogovac, Milena Dravić, Gorica Popović, akademik Matija Bećković i mnogi drugi.

 

Profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Radovan Bigović rekao je da je današnji dan bolan i sumoran za srpsku kultiru i ceo narod i da će tron na kome je sedeo "čudesni Kralj" biti upražnjen.

 

"Prezime Kralj nikom nije priličilo kao njemu. Bio je kralj dobrote ali i pozorišne i filmske imetnosti. Sa njim je više vredelo provesti jedan sat nego sa nekim ljudima ceo život", rekao je Bigović govoreći o Petru Kralju.

Petar Kralj rođen je 1941. u Zagrebu. Diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Bio je član Ateljea 212 od 1968. do 1979. godine, kada je

prešao u slobodne umetnike. Igrao je na scenama mnogih pozorišta, a najviše u Ateljeu 212 i Narodnom pozorištu.

Nosilac je brojnih priznanja, kao i četiri nagrade za životno delo.

Monodrama koju je premijerno izveo 1967. godine - "Živeo život Tola Manojlović" Mome Dimića - još je na repertoaru Ateljea 212 i odigrana je više od 400 puta.

Odigrao je veliki broj uloga u komadima svetske i domaće dramske baštine.

Igrao je u filmovima "Roj", "Hajka", "Poseban tretman", "Sok od šljiva", "O pokojniku sve najlepše", "Una", "Kako sam sistematski uništavan od idiota", "Boj na Kosovu", "Početni udarac"...

Poznat je i po ulogama u TV serijama "Diplomci", "Dimitrije Tucović", "Neven", "Babino unuče", "Svetozar Marković", "Portret Ilije Pevca", "Drugarica ministarka", "Bolji život", "Zaboravljeni", "Srećni ljudi", "Kraj dinastije Obrenović", "Gore dole", "Porodično blago",
"Stižu dolari".

Dobio je nekoliko Sterijinih nagrada - prvu je dobio kao najbolji mladi glumac 1965. godine, nekoliko "Ćurana" za najbolje glumačko ostvarenje u oblasti komedije, nekoliko "Zlatnih lovorovih venaca" na festivalu u Sarajevu, dobitnik je nagrade Narodnog pozorišta "Raša Plaović".

Prvi je dobitnik nagrade "Miloš Žutić", a primio je i nagradu "Zoranov brk", Oktobarsku nagradu grada Beograda, nagrada za životno delo "Dobričin prsten" i "Pavle Vujisić" na Filmskim susretima u Nišu (2006), "Jazavac u džaku" na TeatarFestu u Banjaluci.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.11.2011. 15:58
Краљ остаје - краљ! Лака му српска земља.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online