Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 11.11.2011.
14:30
Blic A

Hrvatska predstava šokirala Užičane

Publika koja je pre dve večeri u Užicu došla da pogleda "Kiklopa", zajednički projekat zagrebačkog ITD teatra, Scene "Gorica" i ljubljanskog "Mini-teatra", videla je Euripidov antički komad koji je reditelj Ivica Buljan postavio objedinivši primitivizam, orgije, golotinju, pank svirku, ritualni ples, dimne efekte, vulgarne psovke... Šokirani viđenjem jedine sačuvane Euripidove satirske drame jedan deo publike je napustio dvoranu.

Golotinja, psovke i simulacija orgija isterali neke gledaoce i z sale 

"Antička drama je samo fasada, to na šta Buljan cilja je Hrvatska danas", objasnio je u najavi JPF-a selektor ove smotre Bojan Munjin, pripremajući Užičane za kontroverzni komad.

Ali teško da je bilo ko, neupućen šta nosi "Kiklop", znao šta ga čeka na bini, ali i oko nje. Priču o jednookom, bahatom gospodaru Etne, koji jede svoje podanike, ne mari za njihove jade, brine samo o svom stomaku, prezire lepo, Buljan je ispričao krajnje nesvakidašnje.

Što na bini, što među redovima u gledalištu, plesali su goli akteri, sve muški glumci, provokativno se milovali po telu, plazili se posetiocima, simulirali seks, orgije.

Scene prave perverzije u nekoliko navrata prekidala je sjajna pank svirka riječke grupe "Let 3" čiji članovi imaju role u ovom komadu, s tim što pevač Zoran Prodanović Prlja tumači lik Kiklopa.

Svoju premijerku su stavili tamo gde misle da je zaslužila da bude

Jedan od trojice muzičara, Damir Martinović Mrle, binom je defilovao nag, dok su ostali s vremena na vreme scenografiju "kitili" golim zadnjicama. I ko do tada nije shvatio kakve veze Kiklop ima sa današnjicom shvatio je to u trenutku kada je Damir Martinović na svoj razgolćeni polni ogran okačio sliku hrvatske premijerke Jadranke Kosor. Sve vreme binom se širila dimna zavesa, kao oličenje Kiklopovog kotla u kome završavaju neposlušni.

"Mi radimo pankerske predstave koje se neće svideti svima, ali volimo da ih udare u stomak, kako bi se pokrenuli na neku reakciju, koju ne možemo planirati ali želimo. Zato, podržavamo odlazak ljudi iz pozorišta i mislim da treba da se vrati vreme, kada su gledaoci gađali glumce jajima i paradajzom, jer to čini pozorište boljim", rekao je hrvatski glumac Frano Mašković.

Producent predstave i direktor "Mini-teatra" iz Ljubljane Robert Valt objašnjava da je predstava"Kiklop" nastala posle prošlogodišnje političke smene upravnice pozorišta u Velikoj Gorici kod Zagreba, Senke Bulić, koja je stvorila to pozorište i četri godine ga jako uspešno vodila.

Petak 11.11.2011. 15:34
"Лет 3", ха, ха, чим су они у питању, авангарда не гине, хе, хе... И наравно, никуд без брчина, схватили људи, повратак архаичном. У сваком погледу, "лудаци", ха, ха!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online