Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 30.10.2011.
23:51
Vestionline A

Sajam knjiga posetilo oko 140.000 ljudi

Međunarodni beogradski sajam knjiga, 56. po redu, posetilo je oko 140.000 ljudi, rekao je predsednik Odbora Sajma knjiga Željko Ožegović. Kapije ovogodišnjeg Sajma knjiga zatvorene su večeras, posle osam dana trajanja.

Osim što je "najveća knjižara na Balkanu", Sajam je sa 332 prateća programa i ozbiljna kulturna manifestcija
 

Ožegović je istakao da je sajam još jednom pokazao vitalnost i snagu, jer u godini svetske ekonomske krize nije opao broj posetilaca ni izlagača, kojih je bilo 819, od čega 68 iz inostranstva.

 

Tokom sajma bila su održana 332 prateća programa, čime je prema njegovim rečima, dokazano da Sajam nije bio samo "najveća knjižara na Balkanu", već i ozbiljna kulturna manifestcija. Sajam su pratila 1.234 novinara iz Srbije i inostranstva, među kojima i predstavnici sedme sile iz Velike Britanije, SAD, Belgije, Francuske i Japana.

  

Poljubac između Beogradskog sajma i portugalskog jezika

Specifičnost ovogodišnjeg sajma, kako je istakao Ožegović, bila je činjenica da je prvi put u njegovoj istoriji jedan jezik, a ne zemlja, bio počasni gost.

"Na ovom sajmu se rodila ljubav između kulture zemalja sa portugalskog govornog područja i Srbije. Desio se poljubac između Beogradskog sajma i portugalskog jezika, poljubac koji je trajao sedam dana", rekao je Ožegović i podsetio da su

Portugalski jezik je bio počasni gost ovogodišnjeg Sajma

prevedene 42 knjige i Beograd posetilo dvadesetak gostiju iz luzofonih zemalja.

Ambasador Brazila Alešandre Ador Neto, koji je, kako je naveo, ove godine prvi put posetio Beogradski sajam, jer je u Srbiju došao početkom godine, rekao je da je "impresioniran važnošću sajma, za koji veruje da je jedan od najvećih na svetu i po kvalitetu i po kvantitetu".

"Dovoljno je bilo prošetati ovim sajmom i videti šta je to entuzijazam sprskog naroda pred čitanjem i knjigom. U trenutku globalne ekonomske krize, pod čijim uticajem je trenutno i Srbija, smatram da je posećenost sajmu dokaz kvaliteta obrazovanja u ovoj zemlji", poručio je Ador Neto. Ambasador Angole Toko Diankega Sera ukazao je da je ovaj sajam u velikoj meri doprineo zbližavanju kultura na portugalskom jeziku i balkanskog regiona, a predstavnik ambasade Portugala Žoze Amaral je dodao da je "prihvatanje publike prevažišlo sva njihova očekivanja".

Sledeći počasni gost - Mađarska

Sera je u ime luzofonih zemalja predao Otvorenu knjigu sledećem počasnom gostu - Mađarskoj. Ambasador Mađarske Oskar Nikovic rekao je da je za njegovu zemlju "posebna čast" što će biti počasni gost 57. Sajma knjiga 2012, kada Mađarska obeležava 56 godina od revolucije kojom je, kako je naveo, utemeljeno današnje društveno uređenje, i kada će otvoriti Institut mađarske kulture u Beogradu.

Ambasador Mađarske Oskar Nikovic

On je dodao da u tom smislu izbor njegove zemlje za počasnog gosta "nije slučajan" i, kako je istakao, predstavlja priznanje "dugogodišnjoj tradiciji poštovanja knjige u Mađarskoj".

"Cilj je zbližavanje naših naroda, a najdelotvorniji nosilac toga je kultura, čiji je simbol knjiga...Želimo da vratimo čast i kredibilitet rečima u našem lepom novom svetu, koji hoće to da otrca. Želimo da se reč ne izgovara tek tako, već da se njome
iskazuje istina", poručio je Nikovic.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online