Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 25.09.2011.
18:33
Z. Gligorijević - Vesti A

Maestro iz Italije poklonio violinu mladom Jagodincu

Graditelj violina maestro Valerio Feron iz Kremone u Italiji nedavno je uručio violinu gvarneri 11-godišnjem Feđi Markoviću iz Ribara kod Jagodine, pobedniku konkursa za mlade violiniste iz Srbije, koji je maestro organizovao preko Fejsbuka. Na naličju violine Feron je ispisao stihove pesme "Srbija" Oskara Daviča.

Feron poklanja violinu Feđi

Violinu je napravio sam Feron, a violinisti su tri meseca preko Fejsbuka pratili Feronov rad. Zanimljivo je da je na naličju violine Feron ispisao stihove pesme "Srbija" Oskara Daviča.


- Već dve godine putujem po Srbiji sa svojom verenicom Aleksandrom Radonić, koja mi pokazuje prirodne i kulturne lepote svoje domovine. Na tim proputovanjima sreo sam mnoge violiniste i besplatno popravljao njihove violine.

Tada sam shvatio da mnogi u Srbiji nemaju para da kupe nove violine, pa sam rešio da im pomognem - kaže Feron za "Vesti".


Feron je završio internacionalnu školu za graditelje instrumenata "Antonio Stradivari" u Kremoni. Znanje je nastavio da stiče kod starih italijanskih graditelja od kojih je naučio kako se prave dobri instrumenti.

Prošle godine na internacionalnom takmičenju u Italiji osvojio je zlatnu medalju za violinu i nagradu za zvuk instrumenta. Njegov rad je proglašen za najbolji u kategoriji graditelja violina i zbog toga važi za najboljeg mladog italijanskog graditelja violina.

Pored violina, napravio je nebrojeno viola, violončela i neke tradicionalne instrumente, kao što su saz (tambura dugog vrata) i lira. Umetnici iz Kande, Nemačke, Grčke, Tajvana i Italije sviraju na instrumentima koje je on napravio.

Valerio Feron u svojoj radionici

Pre tri meseca Feron je odlučio da na Fejsbuku pokrene konkurs i izradi besplatno instrument za najboljeg mladog violinistu iz Srbije. Ceo proces izrade mogao se videti na internetu, a pobedu je odneo Feđa Marković, koji je bio najmlađi takmičar, ali je svirao najbolje iako je svoju violinu odavno prerastao.

I sam Feđa kaže da je nova violina stigla u pravi čas jer je staru violinu, na kojoj svira od svoje devete godine, prerastao i da sa novom planira da održi nekoliko solističkih koncerata u zemlji i inostranstvu.


- Iako sam sam bio mnogo mlađi od ostalih kandidata, u srcu sam nosio želju da svojim sviranjem pokažem da sam dostojan sviranja na jednom takvom instrumentu. Srećom, žiri koji su činili Nataša Korsakova, virtuoz na violini, Manriko Padovani, prvi švajcarski violinista koji je svirao sva Paganinijeva dela, i Valerio Feron odlučili su da nagrada pripadne baš meni - kaže Feđa.

Feđa u svetu muzike

Violina mu je uručena na koncertu održanom u Zavičajnom muzeju u Jagodini.
- Nisam znao da li je to san ili java. Sve je bilo kao na nekom filmu. Kada sam uzeo violinu u ruke, znao sam da je to instrument o kome sam maštao.

Nazvao sam je Ljuti, jer ona je tako moćna da je moram ukrotiti, kao kada se divlji konj prvi put jaše kroz preriju. Uostalom, izabrao sam da sviram baš na violini, jer, iako deluje nežno, ona je kraljica instrumenata. Svi koji uspeju da ovladaju njome na sceni izgledaju kao kraljevi - ubeđen je Feđa, koji je dosad osvojio više od 20 prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima i šest titula laureata.
 

Deda harmonikaš

 

U Feđinoj porodici već ima dokazanih muzičara. Njegova tetka Kristina Nikolić Mandić, koja živi u Hamburgu u Nemačkoj, diplomirala je na Stage school of Music and Drama in Hamburg, a deda po ocu Slavko svirao je harmoniku.

Ponedeljak 26.09.2011. 11:34
Nadam se da će administrator ispraviti grešku - u pitanju je pesma SERBIA od Miloša Crnjanskog, a ne od O. Daviča. Hvala
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online