Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.09.2011.
15:20
Vestionline A

Vodimo vas na Momin krug - omaž Kaporu

Zadužbina Momo Kapor organizuje 9. septembra, kod skulpture Dafne na Adi Ciganliji, jednodnevni kulturni događaj Momin krug, uz veliku podršku Grada Beograda i JP Ada Ciganlija.

Portal Vesti-Online deli 2 puta po 10 ulaznica za koncert Miško Plavi Trio od 21h, a biće nagrađeno prvih deset čitalaca koji pošalju mejl sa svojim podacima i telefonom na nagradnaigra@vesti-online.com.

Više od pola veka Beograd i Ada su nepresušne inspiracije za Momu kao pisca i slikara koji je svojim pričama, esejima i zapisima, kao i svojom izuzetno rafiniranom linijom pera pokušavao da otkrije magiju Ade i Beograda.

Linija koja povezuje sve segmente ovogodišnjeg festivala zapravo formira put koji je iz svog stvaralačkog centra, Ade Ciganlije, prelazio Momo Kapor, ostavljajući neizbrisiv trag za sobom.

Momin krug je pokušaj da se napravi "mikro festival ili događaj – performans s velikim dometima", koji će probati da mapira Adu i Beograd kao još jedan kreativni I umetnički potencijal ovog regiona.

U planu je da ovaj kulturni događaj, koji je u tesnoj vezi s umetničkim stvaralaštvom Mome Kapora postane višednevan i tradicionalan narednih godina, ali i da motiviše mlade umetnike i širi Momin i beogradski duh na mlađe generacije.

Ove godine, Momin krug vam predstavlja:

SATNICA:

16h koncert Kvartet Nevski
16.30h
• čitanje romana Zoe (kod Dafne)
• predstava Ben (klub Easy)
17h druženje sa autorima knjige Legenda Kapor
degustacija vina “Ruška”
18h svečano otvaranje
• Projekcija filma New York, grad po meri čoveka
19h kabare Halo, Beograd
20h VIP koktel
21h Koncert Miško Plavi trio s Vasilom Hadžimanovim i Srđanom Dunkićem

* Koncert Kvartet Nevski


* Premijeru dokumentarnog filma o Njujorku iz 2004.

Njujork, grad po ljudskoj meri (`35). Kuriozitet je da je ovo jedan od poslednjih video zapisa Mome Kapora, tada planiran da bude prvi u serijalu putopisa iz svetskih metropola.

Ovaj film je svojevstan vodič kroz kultne delove Njujorka kroz koje nas vodi Momo Kapor – od galerija, restorana i znamenitih delova kao što su Grinič vilidž, Peta avenija, Central park, Vašington skver, Čajna taun do mesta koja su bila epicentar umetničkog stvaralaštva XX veka.


* Čitanje romana Zoe, predstave koja će biti postavljena na sceni Madlenijanuma u 2012. godini.

Ljubavnu priču između princeze u izgnanstvu Zoe i mladog disidenta koja osvaja svojom istinitošću, snagom i svežinom predstaviće Ivana Žigon, Nikola Bulatović, Kosta Bunuševac, Mihailo Lađevac, Mladen Andrejević i drugi. Mlada dramska spisateljica, Vanja Nikolić, napisala je dramatizaciju prema Kaporovom istoimenom romanu objavljenom 1974., a pisac joj je lično, za života, dao podršku da je uradi.

* Predstava Ben za koju je tekst napisala dramaturg Beka Savić, prema motivima bajke Sanja Mome Kapora.

Scena iz predstave

Diplomska predstava glumice Krune Savić s Akademije umetnosti u Beogradu, a premijerno izvedena na sceni BDP-a krajem juna 2011. Đorđe Marković je glavni glumac, a reditelj Milan Nešković.


* Kabare Halo, Beograd koji je priredila Rada Đuričin po tekstovima Mome Kapora. Pored nje još učestvuju i Vlada Racković (umetnički rukovodilac “The Belgrade Diksilend Orchestra”) i Vladan Cvejić (umetnički direktor Akademskog pozorišta "Branko Krsmanović"). Halo, Beograd je zbirka tekstova o Beograđanima, njihovom gradu i životu u njemu. Ovo Kaporovo delo pruža budućim generacijama jedinstven dokument o Beogradu i njegovom duhu, a starijima mogućnost da uživaju u prepoznavanju.


* Koncert Miško Plavi trio s Vasilom Hadžimanovim i Srđanom Dunkićem

Miško plavi trio

Muzika koju izvode je fuzija mnogih postojećih muzičkih pravaca, ali donosi potpuno nov i originalan zvuk. Program je sastavljen od Miškove autorske muzike kroz koju provlači elemente kompozicija drugih autora najrazličitijih žanrova - od istoka do zapada.


"S pristojnom sigurnošću može se reći da je ovaj rasni harmonikaš stvorio ako ne baš novu vrstu, onda svakako muziku posebne arome oslonjenu na zaista uzbudljiv krosover istoka i zapada - u čijoj je osnovi zvuk harmonike koji liči na zvuk akustičnih "Hammond" orgulja.” - Raško Kovačević, urednik kulture Blic-a, 2008. godina.

* Organizovano potpisivanje i druženje s autorima knjige Legenda Kapor – (Dobrica Ćosić, Mirjana Bobić-Mojsilović, Milovan Danojlić, Dragana Kanjevac, Arsen Dedić, Matija Bećković, Marko Vidojković, Rada Đuričin, Igor Mandić, Radmila Stanković, Tanja Peternek, Maja Piščević...) Legenda Kapor je zbirka sećanja na Momu iz pera njegovih prijatelja i poznanika, poznatih književnika, reditelja, glumaca i novinara. Od kada je promovisana početkom ove godine, Legenda Kapor je jedna od najprodavanijih knjiga u Srbiji i regionu.

Momo Kapor - pisac, slikar i hroničar Beograda, ali i sveta
(Sarajevo, 8.4. 1937 – Beograd, 3.3.2010)

 

Beogradski slikar i pisac Momo Kapor došao je sa devet godina iz Sarajeva, gde je rođen, u Beograd, postavši jedan od protagnista beogradske pripovedačke škole. Po obrazovanju akademski slikar, završio je beogradsku Likovnu akademiju u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića; u književni život glavnog grada ušao je početkom šezdesetih prošlog veka i od tada je objavio više od četrdeset knjiga od kojih su mnoge bile na bestseler listama, a neke od njih se još uvek nalaze na njima. Od ostalih beogradskih pisaca razlikuje se i po tome što je sam ilustrovao svoje knjige, negujući poseban lirski crtački stil. Bio je dugogodišnji novinar-kolumnista vodećih beogradskih listova. Njegov opus upotpunjuje dvadesetak izvedenih radio, TV i pozorišnih drama kao i nekoliko filmskih scenarija. Po njegovim knjigama snimljeno je nekoliko igranih filmova, a i sam je bio scenarista mnogih filmskih i televizijskih projekata. Svoje slike je izlagao retko, nekoliko puta u Njujorku, Bostonu i Karakasu, ali u drugim svetskim gradovi, kao i u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu i na Mećavniku.

Bio je redovni član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online