Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 28.08.2011.
01:50
B92 A

"Mladi ne znaju šta je to kultura"

"Danas u Srbiji stasavaju nove generacije koje ne samo da nemaju kontakt sa kulturom nego često i ne znaju šta je to, jer su 'bombardovani sadržajima koji predstavljaju instant zabavu", tvrdi režiser Dejan Zečević.

Zečević je u intervjuu rekao da večiti problem materijalnog nedostatka i servirani sadržaji koji nude mogućnost brzog bogaćenja u šoubiznisu, kroz skandale i plasiranje u žutoj štampi, čine da kulturni sadržaji ne stižu do publike, posebno do mladih ljudi.

On je objasnio da bi jedini izlaz iz trenutne situacije bio po principu "ako ne možeš da ga pobediš, pridruži mu se".

Dejan Zečević

"Kada bi se za kulturu izdvojilo, recimo, 100 miliona evra, a za NIN-ovu nagradu 10 miliona, onda bi mladi počeli da razmišljaju: čekaj možda ipak ne moram da se oblačim kako se oblačim i izlazim u grad ne bih li našla nekog sponzora, možda mogu nešto da napišem, imala sam peticu u školi", ispričao je Zečević.

On smatra da je jedini ozbiljan način da se situacija promeni da država ojača i da imamo 100 miliona evra godišnje i nagrade koje bi razbile sistem po kojem "samo polugola pevačica može da zaradi novac".

"To što se pojavi neki čika, kao ja, i kaže da je kultura lepa, ništa ne znači. Kasno je za to. Možda je trebalo to pre 10 godina", primetio je reditelj i dodao da se to isto događa u svim evropskim zemljama i da instant zabava nije samo srpski proizvod.

On je konstatovao da postoje i dobri modeli kulturne politike, poput Francuske, koja uspeva da se izbori sa prilivom, na primer, američkih filmova.

Zečević trenutno radi televizijsku seriju "Vojna akademija", po scenariju Gordana Mihića, koja bi trebalo da bude emitovana na jesen na RTS-u.

"Te TV serije su pomak ka popravljanju ukusa i drugačije od prethodno pomenutih vrednosti", kazao je reditelj i primetio da "Vojna akademija" ima "malo onaj miris starih serija", ne samo po temi, već i po konceptu, ali u ruhu modernog doba.

Poznat po eksperimentisanju sa žanrovima i temama, Zecević kaže da mu je bilo privlačno kod ove serije mogućnost da se izrazi u drugačijem konceptu i da nakon prethodna dva filma, mračna i agresivna, ispriča emotivnu priču za sve generacije.

Zečević dodaje da trenutno ima nekoliko scenarija i ideja i da bi voleo da ponovo radi nešto što nije do sada.

"Jako me privlači srednji vek i mislim da se u narodnim epskim pesmama krije fantastičan materijal za filmove. To je teritorija u koju bih voleo jednom da zagazim, samo postoji mali problem - skupa je", rekao je reditelj filmova "Kupi mi Eliota", "TT sindrom", "Mala noćna muzika", "Četvrti čovek", "Neprijatelj".

Nedelja 28.08.2011. 02:40
Naše prabake su za predratne glumice govorile da su skandalozne i ništa više do obične kučke! Naše bake su za novokomponovane pevačice isto govorile! Naše mame su bile zaprepašćene seksualnim slobodama Novog talasa vrednujući sve naše seks ikone isto! Ma šta danas mislili o sponzorušama, sve će to narod kao i dosad pozlatiti...
Nedelja 28.08.2011. 08:09
Антикултура нам је дошла у виду америчких филмова и уопште западних културолошких вредности.Ми смо веома подложни лошим утицајима,али вероватно благонаклоно гледање власти на то и те како њима одговара јер им омогућава да лакше контролишу народ.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online