Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.07.2011.
09:48
Beta A

Kusta razigrao praške mostove

Emir Kusturica sa svojim No smoking orkestrom razigrao je sa velikog podijuma na sred Vltave praške mostove i kej sa hiljadama Pražana i turista a završni koncert festivala San letnje noći krunisao je efektni noćni vatromet.

Razdrmali Prag - Emir Kusturica i No smoking orkestra

Čaroliju na reci i pravi san praške letnje noći sa mnoštvom lađica i brodića sa razigranom i raspevanom publikom oko scene na pontonu na Vltavi pomogli su Kusturici da dočara i popularni češki pevač Dan Barta, srpska vokalna ženska grupa Vrelo, Boro Balkan bend Bore Prelića i balkansko-italijanski grupa iz Trsta Maksmaber Orkestra.


Drugi San letnje noći, festival-poklon koji daruju bivši Jugosloveni Česima za utočište i gostoprimstvo koje su pružili mnoštvu izbeglica u toku krvavog raspada Jugoslavije počeo je 18. jula a sve do sinoćnje završnice Pražani i turisti imali su priliku da vide i izložbe a takođe i retrospektivu Kusturičnih filmova u tri praška bioskopa.


San letnje noći u organizaciji udruženja građana Luka, pod pokroviteljstvom praškog gradonačelnika Bohuslava Svobode, počeo je u tramvaju koji je krstario po nekoliko trasa vozeći izložbu dokumentarnih fotografija češkog fotografa Petra Našice kojima je zabeležio snimanje Kusturičinog filma "Zavet".


Susret sa prašim profesorom


Na jednoj od izložbi koju je otvorio predsednik međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, češki glumac Jirži Bartoška, "Muzički put oko sveta" sastavljene od fotografija mostarskog fotografa Dragana Teodorovića Zeke Kusturici je upriličen emotivni susret sa njegovim profesorom u čijoj klasi je diplomirao režiju na praškoj filmskoj akademiji FAMU, već stogodišnjem režiserom Otakarom Vavrom.


"Bilo je to vrlo emotivno videti čoveka koji mi je toliko dao. Svaki put kada sam režirao iskoristio sam nešto što me je Vavra naučio. Bilo je zaista divno što mogu da mu predam nagradu koju mi (na festivalu Kustendrof) dajemo najvećim režiserima", kazao je Kusturica.


Kusti guska i ključevi Praga


Pražani koji su među brojnim diplomcima njihove FAMU na Kusturicu posebno ponosni dočekali su ga poklonom - živom guskom u korpi od pruća kao u jednoj sceni njegovog filma "Crna mačka, beli mačor" a od gradonačelnika je dobio ključeve od grada.


"Priča se da ovaj ključ otvara ne samo sve praške domove, već i srca svih praških devojaka. Ključ dobijaju veoma značajne posete, državnici ili predstavnici partnerskih gradova. Uveren sam da je Emir Kusturica takva ličnost da ključ za vrata Praga zaslužuje. A još, naš je sugrađanin, kod nas je studirao", kazao je gradonačelnik Svoboda.


Emir Kusturica sa svojim orkestrom praškim festivalom ne završava boravak u Češkoj, pošto je specijalni gost Letnje filmske škole u mestu Uherske Hradište koja je počela sinoć.


U Uherskom Hradistu Kusturicu čeka nagrada Asocijacije čeških filmskih klubova a na radost studenata, kritičara i čeških filmadzija koji se svake godine okupljaju na toj kultnoj smotri nekomercijalnog filma prire- diće im 24. jula i koncert No smouking orkestra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online