Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 30.06.2011.
18:18
Beta A

Monserat Kabalje 6. novembra u Areni

Španska operska diva, Monserat Kabalje održaće koncert u Beogradskoj areni 6. novembra, gde će nastupiti sa nekim od srpskih orkestara, u okviru svoje oproštajne turneje, koja će trajati dve godine.

Potparolka Beogradske arene Danijela Rakić rekla je Beti da su pregovori o tome koji će orkestar iz Srbije nastupiti sa Monserat Kabalje, još uvek u toku, ali da je sigurno da će koncertom dirigovati Hoze Kolada iz Španije.

Široj publici poznata je po duetu sa Fredijem Merkjurijem

Beogradski nastup će domaćoj publici najverovatnije biti poslednja prilika da uživo čuje jednu od najvećih operskih zvezda današnjice, jer je na početku godine Monserat izjavila da je vreme da se povuče.

"Mislim da će dvogodišnja turneja biti jako lep način zaokruživanja muzičke karijere koja je trajala 56 godina", rekla je tada Kabalje.

Monserat Kabalje je rođena u Barseloni, 12. aprila 1933. godine, pod imenom Maria de Montserrat Viviana Concepcion Caballe, a svestku slavu je stekla ulogom u Doničetijevoj operi "Lukrecija Bordžija" u Karnegi Holu, 1965. godine.

Posle tog uspešnog nastupa, usledili su nastupi u Metropoliten operi, Veronskoj Areni, Londonskom Kovent Gardenu, Milanskoj Skali, a tokom karijere je stekla nadimak "La Superba".

Repertoar Monserat Kabalje sadrži izvođenja blizu 90 različitih uloga koji niko do sada nije dostigao, a snimila je preko 80 albuma od čega su polovine kompletna operska dela.

Njene interpretacije Rosinijevih, Belinijevih i Doničetijevih opera potvrđuju njeno pevačko umeće i sjajne glumačke sposobnosti, a najpoznatija je njena arija "Viši d'Arte" iz Pučinijeve opere "Toska".

Monserat je studije zapocela u prestižnom "Conservatorio del Liceo" u Barseloni, a svoj debi imala je 1956. godine u Bazelu sa ulogom Mimi u Pučinijevim "Boemima".

Posle nastupa 1965. u Karnegi Holu, Monserat je brzo postala jedna od vodećih belkanto soprana i od pozornice do pozornice pevala je vodeće role, od Belinija do Verdija i od Doničetija do Vagnera.

Monserat Kabalje je i UNESCO Ambasador dobre volje, a osnovala je i fondaciju za pomoć siromašnoj deci i često organizuje humanitarne koncerte.

Širokoj publici poznata je i po saradnji sa pop pevačem Fredijem Merkjurijem iz grupe "Kvin" sa kojim je 1988. godine snimila pesmu "Barselona" koja je kasnije postala himna letnjih olimpijskih igara u ovom gradu održanih 1992. godine.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.06.2011. 21:12
Ето, најзад нешто лепо да се догоди и у Србији.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online