Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 15.12.2009.
08:00
Vestionline A

Carska palata Sirmiuma otvorena za posetioce

Vizitorski centar carske palate Sirmium, koji se nalazi na budućoj turističkoj ruti rimske kulture u Srbiji, svečano su u ponedeljak otvorili ministri kulture i ekonomije Nebojša Bradić i Mlađan Dinkić, u prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića, a predloženo je i da se taj kulturno-istorijski spomenik kod Sremske Mitrovice uvrsti na UNESCO-vu listu svetske baštine.

Veliki projekat u koji je do sada vlada uložila 140 miliona dinara, a čiji se potpuni završetak očekuje 2013. godine, ima za cilj da zaštiti arheološko nalazište i pokrije kompletnu oblast palate, kao i da posetiocima omogući jedinstvenu priliku da posete palatu i izbliza vide ostatke građevina i mozaika.

Ovo su samo delovi onoga što je bilo u Sirmiumu

“Od pitanja: ‘Kako i kojim sredstvima očuvati kulturno nasleđe?’, koje se u prošlosti često svodilo na puko tehničko pitanje, došli smo do pitanja: ‘Zašto i za koga treba kulturno nasleđe čuvati?’, pitanja suštine ovih aktivnosti, koje, pre svega, sadrži naš odnos prema kulturnoj budućnosti države i naroda”, rekao je ministar kulture Nebojša Bradić.


Kako je izgledao Sirmium

Carska palata Sirimum bila je pravougaona, a u središtu se nalazilo prostrano centralno dvorište sa atrijumom i fontanom.
U Sirmijumu su otkriveni masivni antički zidovi, delovi uređaja za centralno grejanje, mozaički podovi površine oko 350 metara kvadratnih, fragmenti fresaka, pločice od raznobojnog mermera, ostaci kanalizacione i vodovodne mreže, kao i drugi predmeti.


Taj antički grad je bio prostran, okružen bedemima i rovovima, unutar kojih se nalazila carska palata, javno kupatilo, hipodrom, nekropola, horeum, trgovački i zanatski centar, čiji su ostaci vidljivi i danas.

Bradić je istakao da se kulturno nasleđe danas tretira, s jedne strane, kao resurs razvoja ljudi i njihovih zajednica, kao svojevrsno oruđe i sredstvo za razvoj kulturne raznolikosti, za podsticanje interkulturnog dijaloga i podizanje kvaliteta života i socijalne kohezije, a sa druge strane, kao model onog segmenta ekonomskog razvoja koji se bazira na principima održivosti i mudroj upotrebi istog tog nasleđa.


Carsku palatu rimskih imperatora u Sirmiumu su posećivali oni koji su vladali krajem 3. i početkom 4. veka nove ere. Kompleks palate je samo delimično iskopan, a za sada se zna za velike javne prijemne hale i privatne stambene prostore.


U Sirmijumu je rođeno šest rimskih imperatora: Decije Trajan, Aurelijan, Prob, Maksimijan Herkulije, Konstancije Drugi i Gracijan.


Istorija beleži da su u palati boravili i čuveni imperatori: Dioklecijan, Galerije, Licinije, Konstantin Veliki i njegovi sinovi Konstans, Konstantin Drugi i Konstancij Drugi, zatim Julij Apostat, Valentinijan, Valens, Gracijan i Teodosije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online