Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 15.06.2011.
22:40
Vestionline A

Priština deli nagradu Bekim Fehmiu za "kosovsku kinematografiju"

Ministar kulture, omladine i sporta samoproglašene države Kosova Memlji Krasnići najavio je danas da je ministarstvo na čijem je čelu ustanovilo ove godine nagradu Bekim Fehmiu u znak sećanja na tog velikog glumca. Krasnići je odlku obrazložio rečima da je Fehmiu predstavljao "vrednosti kosovske filmske umetnosti".

Komemoracija Bekiju Fehmiju u Prištini

Krasnići je povodom godišnjice Fehmiuove smrti stavio cveće pred njegovu sliku izloženu ispred Nacionalnog pozorišta u Prištini i upisao se u knjigu sećanja, koja je otvorena u holu pozorišta.

"Na prvu godišnjicu gubitka velikog glumca Bekima Fehmiua svi se podsećamo njegovog dela, jedne izuzetno uspešne karijere koja je svakog od nas činila i čini ponosnim. On je predstavljao vrednosti kosovske filmske umetnosti ne samo u bivšoj Jugoslaviji, već i širom sveta", kazao je Krasnići.

Fehmiu je na današnji dan prošle godine izvršio samoubistvo u svom stanu u beogradskom naselju Zvezdara, u kome je stanovao sa suprugom, takođe glumicom, Brankom Petrić, sa kojom ima dva sina - Hedona i Uliksa.

Proslavljeni glumac rođen je 1936. godine u Sarajevu, studirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Mate Miloševića, a vrhunac karijere je dostigao tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, kada je glumio u filmovima širom Evrope i SAD.

Jedno od najupečatljivijih glumačkih ostvarenja imao je u filmu Aleksandra Petrovića "Skupljači perja", koji je 1967. godine nagrađen Zlatnom palmom na festivalu u Kanu, a godinu posle toga nominovan i za nagradu Američke filmske akademije.

Fehmiu je, pored Jugoslavije, najviše glumio u Italiji. Imao je dugogodišnji ugovor sa italijanskim režiserom Dinom de Laurentisom, a sarađivao je i sa Džonom Hjustonom, Avom Gardner, Dirkom Bogartom i Šarlom Aznavurom.

Proslavljeni glumac 1987. godine demonstrativno napušta predstavu "Madam Kolontajn" u Beogradu i javno se oprašta sa umetničkom delatnošću u bivšoj Jugoslaviji, navodeći da je taj potez izazvan "antialbanskom propagandom i širenjem mržnje prema albanskom narodu".


Poslednji film koji je snimio bio je Džingis Kan u režiji Kena Anekina 1992. godine. U aprilu 2001. godine je u izdanju Samizdata B92 objavio knjigu uspomena "Blistavo i strašno". 

Četvrtak 16.06.2011. 00:35
Nemam zaista komentar.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online