Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.12.2009.
18:19
Tanjug A

Otvaranje Vizitorskog centra Sirmiuma

Ministar kulture Nebojša Bradić i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić otvoriće u ponedeljak, 14. decembra, Vizitorski centar Sirmiuma u Sremskoj Mitrovici, kojim je zaštićen izuzetno značajan kulturnoistorijski spomenik - rimska Carska palata s kraja 3. i početka 4. veka.

Ostaci Carske palate iz Sirmiuma u Sremskoj Mitrovici

Reč je o zajedničkom projektu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Ministarstva kulture, uz saradnju sa gradom Sremska Mitrovica i Turističkom organizacijom Srbije koja je već započela promociju Carske palate kao destinacije za domaće i strane posetioce.


Carska palata nekada

 

Carska palata u Sirmiumu je bila pravougaona, u središtu se nalazilo prostrano centralno dvorište sa atrijumom i fontanom. Otkriveni su masivni antički zidovi, delovi tadašnjeg uređaja za centralno grejanje, mozaički podovi površine oko 350 kvadratnih metara, fragmenti fresaka, pločice od raznobojnog mramora, ostaci kanalizacione i vodovodne mreže.


Otkriće grandioznog hipodroma koji se sa severne i severoistočne strane naslanjao na palatu i iz čije se svečane lože car obraćao narodu, nedvosmisleno je potvrdilo razmere i izuzetan značaj celog kompleksa.


Naknadne adaptacije i dogradnje, vidljive u osnovi palate, ukazuju na njen dug i buran život u poslednjim vekovima antičkog Sirmiuma, dodaje se u saopštenju.

Arhitektonsko rešenje Vizitorskog centra, koje je prilagođeno obliku lokaliteta, omogućiće posetiocima da sagledaju ostatke palate. Konzervatorski radovi na lokalitetu i mozaicima počeće, kako je najavljeno, sledeće godine.


Istraživanja ovog lokaliteta započeta su 1957. godine, a nalazi do kojih su došli domaći i inostrani stručnjaci pokazala su da je reč o ostacima nekada velelepne Carske palate (Palatium imperiale) u kojoj su se rađali, boravili, krunisali i venčavali rimski carevi.

Sirmijum je i jedno od odredišta na ruti "Put kulture rimskih imperatora" koja je osmišljena da bi se sva mesta od nemerljivog istorijskog i arheološkog značaja povezala u jednu celinu, onakvu kakva je postojala dok je još Rimsko carstvo bilo na obalama Dunava.


Ruta duga 600 kilometara trebalo bi da poveže carske palate koje su iza sebe ostavili rimski imperatori, počev od Sirmiuma, današnje Sremske Mitrovice. Na tom putu su i Singidunum (Beograd), Viminacium (Kostolac), Trajanova tabla, i most (Đerdap), Dijana (Kladovo), Feliks Romuliana (Zaječar), Medijana (Niš) i Justiniana Prima (Lebane).


Činjenica da je na tlu današnje Srbije rođeno 17 rimskih imperatora, predstavlja izuzetno značajan resurs za razvoj kulturnog turizma, navedeno je u saopštenju Ministarstva kulture.

Sirmium, dom imperatora
 

Sirmium, jedna od četiri prestonice Rimskog carstva, grad je u kome je rođeno šest rimskih imperatora - Decije Trajan, Aurelijan, Prob, Maksimijan Herkulije, Konstancije II i Gracijan.


Istorija beleži i da su u palati boravili i čuveni imperatori - Dioklecijan, Galerije, Licinije, Konstantin Veliki i njegovi sinovi Konstans, Konstantin II i Konstancij II, zatim Julij Apostat, Valentinijan, Valens, Gracijan i Teodosije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online