Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.05.2011.
21:45
Vestionline A

Amerikanac napisao knjigu o jugoslovenskom crnom talasu

Knjiga "Jugoslovenski crni talas" američkog autora Grega DiKjura (DeCuir), doktoranta na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, predstavljena je danas u Filmskom centru Srbije (FCS).

Srpski režiser: Slobodan Šijan
 
V.d. direktora FCS-a Miroljub Vučković izrazio je zadovoljstvo što se "mlad i radoznao autor zainteresovao za najuzbudljiviji period u razvoju ju-kinematografije".

FCS je objavio DiKjurovu doktorsku disertaciju, prerađenu za knjigu, dvojezično - na srpskom i engleskom. Tekst je sa engleskog originala na srpski prevela Gordana Baškot. Urednik izdanja je Miroljub Stojanović, a knjigu je dizajnirao Jovan Čekić.

O knjizi sa podnaslovom "Polemički film od 1963. do 1972. u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji" na promociji su pohvalno govorili reditelj Slobodan Šijan i profesor Nikola Stojanović.

DiKjur je zahvalio njima i mnogim drugim srpskim filmskim umetnicima i radnicima, kao i institucijama na pomoći i podršci u radu na disertaciji, a posebno profesoru Miši Nedeljkoviću sa univerziteta u Oklahomi, na čiju je ideju i došao u Beograd da prouči "crni talas".

Za Šijana je "ovaj period našeg filma, koji mnogi smatraju najboljim, zaslužio jednog ovako radoznalog istraživača".

"Knjiga je 'prohodna' za strane čitaoce. Autor je logički analizirao i dao pregled ne samo 'crnog talasa' već i onoga što je uslovilo pojavu kritičkih filmova iz tog perioda - praksu kino klubova, uticaj Kinoteke, ulogu tadašnje Akademije za pozorište, film, radio i televiziju i njenih profesora Živojina Pavlovića i Saše Petrovića", rekao je Šijan.

On je dodao da je DiKjur "pokrio mnoge aspekte ove teme koji do sada nisu bili toliko poznati inostranoj javnosti", među kojima će "za strance biti otkriće temeljno obrađeni spisateljsko-kritički i teorijski angažman pomenutih reditelja, kao i Dušana Makavejeva".

"Autor je doneo objektivan pogled sa strane, a mene je i zatekao svojim pristupom koji naziva metodološki marksizam", rekao je Šijan podsetivši da smo mi "crnotalasovce" gledali kao prvoborce za drugačije društvo, a da ih DiKjur vidi kao borce za bolji socijalizam.

Mentor mladog teoretičara prof. Stojanović kazao je da je, zajedno sa drugim članovima komisije, bio pozitivno iznenađen koliko je obiman, temeljan i analitičan tekst ove disertacije.

On je odao priznanje DiKjuru što je ambiciozno i studiozno pristupio istraživanju i što je njegov tekst precizan, objektivan, jasan i pritom vešto napisan.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online