Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.05.2011.
19:22
Mondo A

A na "Noći muzeja" vas očekuje...

Maskenbal, borbe Rimljana, pravljenje vina, kovanje srednjovekovnog mača, fotografije o Pokretu nesvrstanih, samo su neki od sadržaja koji očekuju Beograđane sutra, od 18 do dva sata posle ponoći, u okviru osme "Noći muzeja". Čak 65 muzeja, galerija i izložbenih prostora otvoriće svoja vrata posetiocima. Dom Vojske Srbije i Narodno pozorište odlučili su da svoj program posvete jubileju pola veka od prve konferencije Pokreta nesvrstanih, održane u Beogradu 1961. godine.

Počinje još jedna noć muzeja

  

Tako će u Muzeju nacionalnog teatra biti postavljena izložba fotografija iz tog perioda, a u holu pozorišta posetioce će dočekivati glumci u ulogama učesnika konferencija: Tita, Nehrua, Nasera, arhiepiskopa Makariosa, cara Selasija, Sukarna i drugih.

U Pedagoškom muzeju biće reči o prvim srpskim školama za proizvodnju vina, a Etnografski muzej pokušaće i ove godine da odbrani titulu jednog od najposećenijih prostora u "Noći muzeja" interesantnim programom posvećenim maskenabalima.

Besplatan prevoz u kartu za "Noć muzeja"

 

I ove godine posetioci manifestacije svoju ulaznicu mogu da koriste i u gradskom prevozu.

 

Organizatori Noći muzeja saopštili su da je Direkcija za javni prevoz i ove godine podržala akciju tako što će svim posetiocima uvažiti kartu kao putnu ispravu u periodu od 17 časova do ponoći.

 

Za sve koji u prestonicu dolaze zbog Noći muzeja, Turisticka organizacija Beograda, organizovala je besplatno razgledanje grada u otvorenom autobusu koji će uoči same manifestacije, sa Trga Nikole Pašića broj 12, tačno u 16 sati krenuti u sedamdesetominutnu rutu gradom.

 

Zbog Noći muzeja, 14. maja, u periodu od 17.30 do dva sata posle ponoći biće zatvorene Uzun Mirkova ulica na potezu od Studentskog trga do Tadeuša Košćuškog, Studentski trg na potezu od Etnografskog muzeja do Ulice Zmaja od Noćaja, kao i Ulica Cara Uroša od brojeva 1 do 9 i 2 do 8.

 

Manifestacija Noc muzeja odrzava se 14.maja, od 18 do dva časa posle ponoći, a posetiocima u Beogradu biće otvorena vrata više od 65 muzeja, galerija i izložbenih prostora.

Kako izgleda reći sudbonosno "da" ispod "hupe" prilikom jevrejske ceremonije venčanja, saznaće svi koji posete Jevrejski istorijski muzej, dok će Beogradska tvrđava na jednu noć "oživeti" antički Rim, kroz izložbu replika borbene opreme i simulaciju rimskog ratovanja, a svako ko poželi moći će da iskuje svoj mač na način kako se to radilo u srednjem veku.

Dok muškarci budu uživali u prethodno pomenutim programima, pripadnice lepšeg pola moći će u unutrašnjosti Stambol kapije da nauče kako se prave šeširi i posmatraju slikanje tela, a Prirodnjački muzej izaziva najhrabrije da se usude da u mraku dodirnu zagonetni predmet i prepoznaju ga.

Prvi put svoja vrata u "Noći muzeja" otvaraju Kula Nebojša, Muzej Cepter, Muzej Narodnog pozorišta, Turistička organizacija Srbije, Filozofski fakultet, Veliki barutni magacin, koji će biti posvećen Brazilu, zemlji kafe, karnevala, fudbala i najlepših plaža.

Od izložbi mogu se izdvojiti "Portreti kraljice Marije i kneginje Olge Karađorđević" (Arhiv Jugoslavije), postavka Sofije i Nevene Arsić (Biblioteka grada Beograda) koje tekstove pisane glagoljicom i ćirilicom ukrašavaju svilom i srebrom, izložba savremenih muzičkih plakata sa beogradske klupske scene (Dom omladine), zatim, postavka povodom 100 godina filma (Kinoteka) i "Voz i Broz" - svedočanstvo o putovanju Plavim vozom.

U galeriji Eurocentra biće priređena proslava 125 godina Koka-kole, Studio jezika "Opstanak" upoznaće posetioce sa Japanom, svima dragi "fića" biće zvezda u Muzeju automobila, a u Muzeju FK "Crvena zvezda" biće obeležene dve decenije od kada su "crveno-beli" osvojili Kup evropskih šampiona.

Organizatori preporučuju i oslikavanje dečjih majica u Galeriji Singidunum, brazilske bajke i kapoera ples (Veliki barutni magacin), izvođenje delova romana "Gospođica" na Andrićevom vencu, koncert na eksponatima u Muzeju nauke i tehnike, sviranje na testeri (Galerija Progres).

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online