Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 13.05.2011.
02:41

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Sudbina štampane reči (6): Šešelj čitao 10 knjiga dnevno

Petog oktobra 2000 godine, euforični demonstranti poharali su Dom Narodne Skupštine u Beogradu. Iz biblioteke su odnete stare i retke knjige, slike, pa čak i delovi nameštaja. Biblioteka dugo nije radila, bila je magacin prepun pokvarenih kompjutera, monitora, novina i nepotrebnih stvari. Danas je slika drugačija.

Skupštinska biblioteka je nalik na veliki salon opremljen masivnim nameštajem, stonim lampama, zastakljenim vitrinama.. U depou i policama čuva se književni fond od oko 60.000 naslova, riznica srpskog zakonodavstva i parlamentarizma.

Radmila Stojanović


Šef biblioteke Radmila Stojanović radila je pre toga u staroj zgradi republičke Skupštine.
- Kada smo se preselili ovde, zatekla sam krš i lom, prašinu i paučinu. Niko nije hteo čak ni da otvori vrata biblioteke - seća se Radmila svojih prvih radnih dana.

- Zasukala sam rukave i uzela metlu i krpu u šake. Od sekretara Skupštine zatražila sam da se sve nepotrebne stvari sklone. Onda sam podnela zahtev da se stare i retke knjige, koje su se bukvalno raspadale, izvuku iz depoa i odnesu stručnjacima na konzervaciju.

Na posao sam dolazila u devet ujutru i izlazila iz biblioteke u devet uveče. Mnogi kažu da je od ove naše biblioteke sada lepša samo biblioteka u Nacionalnoj skupštini Francuske - ponosna je Radmila.


Radmila dobro poznaje sve poslanike, kada uđu u biblioteku zna koju će knjigu ili novine zatražiti i gde će sesti…


- Ne dolaze baš svi, ima i onih koji u biblioteku nisu zavirili. Najčešći gosti su mi Nebojoša Ranđelović iz LDP, Tomislav Nikolić iz SNS, Saša Milenić iz G17 plus i Zoran Krasić iz SRS.

Ali, moram da priznam, nedostaje mi Vojislav Šešelj koji ponekada samo što nije ostajao da spava u biblioteci kada je pisao svoje knjige. Uzimao je po 10 knjiga dnevno, nisam ga upisivala u blok za revers već u posebnu svesku - veli Radmila.

- Sada mnogi poslanici naručuju knjige preko svojih sekretarica, a ima i onih koji ne znaju da biblioteka postoji.


U skupštinskoj biblioteci je malo beletristike, ali su zato police prepune knjiga iz istorije i politike, prava, ekonomije, statistike, i to na više svetskih jezika. Tu su i razni priručnici, rečnici, leksikoni, enciklopedije, kao i svi primerci Službenog glasnika...


- U depou se čuvaju protokoli, od najstarijeg sa Svetoandrejske skupštine do onih iz Prvog svetskog rata, stenografske beleške sa skupštinskih zasedanja od 1918. godine do današnjih dana, razni zakoni... Imamo i sve ustave, hatišerife, Dušanov zakonik, dosta dela o Titu - hvali šefica fond biblioteke.


Još se tačno ne zna koliko je knjiga i časopisa nestalo iz biblioteke 5. oktobra 2000 godine.


- Demonstranti su ukrali najstariji protokol iz 1859. godine, a da nisu ni znali šta je, pa je protokol dospeo na beogradsku buvlju pijacu. Srećom naša sekretarica koja išla da kupuje nešto, prepoznala je knjigu sa pečatom Skupštine, platila je 100 dinara i vratila u biblioteku.

Vratili su nam i ukradene stenografske beleške iz 1963, čovek ih je ostavio kod obezbeđenja. Tek kada budem konačno završila popis knjiga, znaću šta tačno nedostaje - kaže ona.


Mnogi ne znaju da su vrata biblioteke otvorena i za obične građane. Uz odobrenje generalnog sekretara Skupštine, svi mogu da zavire u biblioteku, čitaju o istoriji srpskog zakonodavstva i parlamentarizma, prošetaju hodnicima Skupštine.


- Ljudi još pomalo zaziru od zgrade Skupštine koju su u Titove vreme čuvali vojska i narodna milicija - smeje se Radmila.

- Ipak, građani sada sve više koriste fond biblioteke, najviše traže zakone o imovinsko-pravnim odnosima, stare novine i časopise, zanimaju ih isečci iz štampe o životu srpskih vladara koji se čuvaju u depou biblioteke.
 

San o Internetu

 

Radmila Stojanović odlučila je da napiše knjigu o istorijatu skupštinske biblioteke, a odlučno se i zalaže da se sve knjige i publikacije iz fonda biblioteke digitalizuju i budu pristupačne korisnicima interneta.


- Istorijat biblioteke privodim kraju, ali prevođenje fonda biblioteke u elektronsku formu čeka neko bolje vreme. Besparica je, a ja se opet nadam da će se naći kompjuterski stručnjaci koji će ovaj obiman posao uraditi besplatno, jer fond biblioteke zaslužuje da bude na uvidu svim zainteresovanim građanima - veli Radmila.

POVEZANE VESTI

Petak 13.05.2011. 11:56
Jednom recju, GENIJE. A haski zlotvori ga drze zatvorenog toliko godina.
Nedelja 29.05.2011. 11:22
moguce. ima sistem brzog citanja. izdata je i knjiga, kako procitati knjigu a da ne izostavite srz...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online