Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.05.2011.
19:32
Beta A

Obeležen Dan Narodnog muzeja

Dan Narodnog muzeja u Beogradu, obeležen je na svečanosti na kojoj su dodeljena priznanja i zahvalnica saradnicima i donatorima Narodnog muzeja, kao i povelje zaposlenima u toj ustanovi.

Narodni muzej biće na kratko otvoren povodom izložbe "Blago kneževskih grobova"

Direktorka Narodnog muzeja Tatjana Cvetićanin rekla je na svečanosti da joj je zadovoljstvo što ima prilike da se obrati prisutnima na dan kada taj muzej obeležava 167 godina postojanja i da je protekla godina za muzej bila veoma teška i izazovna.

Prema njenim rečima, Narodni muzej je protekle godine organizovao 11 izložbi, a objavio preko deset monografija, časopisa i drugih izdanja.

"Protekle godine smo i odabrali novi projekeat za rekonstrukciju zgrade Narodnog muzeja i još uvek strpljivo čekamo kada će taj projekat biti realizovan kako bi ova institucija, posle osam godina bila otvorena za javnost", rekla je ona.

“Država nezainteresovana za Muzej“

Članica Upravnog odbora Narodnog muzeja Marina Andrić zahvalila se kolektivu tog muzeja na profesionalnosti, uloženom znanju i entuzijazmu i istakla da nasipram njih, država nije pokazala ni osnovni nivo profesinalnosti niti zainteresovanosti za Muzej.

Prema njenim rečima, ove godine je uz saradnju sa Ministarstvom kulture odabran novi projekat za rekonstrukciju Narodnog muzeja, ali da je taj projekat trenutno zaustavljen i da ona ne zna kada će biti nastavljen.

"Podsećam nadležene i predstavnike države da je Srbija jedina zemlja u Evropi čiji je Narodni muzej zatvoren" istakla je Marina Andrić.

Izložba u atrijumu Muzeja

Povodom obeležavanja 167 godina od osnivanja Narodnog muzeja, u atrijumu Narodnog muzeja otvorena je izložba "Blago kneževskih grobova".

Izložba "Blago kneževskih grobova" će biti postavljena u Beogradu, nakon što je prikazana u Palati Kvirinala u Rimu i u Palati "Monte di Pieta" u Padovi, a predstaviće neka od blaga Narodnog muzeja, koja su restaurirali eksperti iz Specijalne direkcije za arheološka dobra iz Rima.

Na postavci će biti prikazani pronalasci koji potiču iz VI i V veka pre nove ere, među kojima posebno mesto zauzima slavni "Veličanstveni krater" iz Trebeništa, ponos zbirke grčkih starina Narodnog muzeja u Beogradu, kome je vraćen njegov prvobitni sjaj nakon restauracije u Italiji.

Ulaz na izložbu u Atrijumu Narodnog muzeja je besplatan, a posetioci će moći da je pogledaju do 30. juna 2011. godine.

Najveća riznica nacionalnog blaga


Narodni muzej ove godine proslavlja 167 godina od osnivanja, a stalna postavka ove najznačajnije nacionalne institucije koja čuva ogromno kulturno blago, kulturnu baštinu Srbije, centralnog Balkana i Evrope, u 34 arheološke, numizmatičke, umetničke i istorijske zbirke, zatvorena je za javnost već osam godina.


Narodni muzej u Beogradu osnovan je 1844. godine, i predstavlja najstariju muzejsku ustanovu u Srbiji. U okviru Narodnog muzeja deluju i beogradske muzejske ustanove: Galerija fresaka, Vukov i Dositejev muzej i Spomen-muzej Nadežde i Rastka Petrovića.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online