Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 09.05.2011.
07:05

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Sudbina štampane reči (2): Bez hartije nema erotike

Godina knjige u Srbiji imala je, pored ostalog, za cilj da približi knjigu običnim ljudima, regrutuje među mladima nove zaljubljenike u pisanu i štampanu reč. Da li je taj cilj ostvaren, ima li stara dobra štampana knjiga svetlu budućnost u Srbiji, i šta će promeniti elektronska knjiga koja će, kako neki tvrde, sasvim potisnuti običnu papirnu knjigu, pitali smo izdavače na Majskom sajmu knjiga u Beogradu.

Najmlađi čitaoci na Sajmu knjiga
 

Zoran Nikolić, urednik u izdavačkom preduzeću "Vranjska knjiga", kaže da se Godina knjige nije ni pozitivno ni negativno odrazila na izdavaštvo.

- Od toga su veću korist imali veliki izdavači sa moćnim prodajnim mrežama, koje imaju monopol. Mi mali izdavači uvek smo u nekom procepu, ne jurimo profit jer laskamo sebi da smo u nekoj kulturološkoj misiji. Knjige čitaju ljudi svih uzrasta i školske spreme, tako će biti do kraja ovog veka. Čitaju i deca, i radnici, i intelektualci, i penzioneri, nažalost sve manje, ali ne znači da će tako biti i u budućnosti.  Futuristička nagađanja sa početka 90-ih godina da će obična štampana knjiga nestati i da će je zameniti elektronska, na sreću se nisu obistinila. Hartija i dalje ima svoju erotiku i dugo će nam živeti.

Milan Barać, zastupnik "Mladinske knjige" kaže da je u protekloj godini pokrenuto mnogo akcija, ali je prodaja knjiga slabija nego ranije zbog ekonomske krize.

- Knjige se najbolje prodaju u urbanim sredinama, najbrojniji kupci su sredovečni intelektualci. Možda će upravo oni biti inicijatori da se sa mrtve tačke pokrene elektronsko izdavaštvo u Srbiji, ali ne verujem da će se to dogoditi brzo.

Zoran Rapajić, zamenik predsednika Skupštine opštine Novi Beograd i vlasnik izdavačke kuće "Admiral buk", tvrdi da se u poslednje tri godine godine otvorio veliki broj knjižara i malih izdavačkih kuća u Srbiji.

- Ja sam i glavni organizator majskog Sajma knjiga, stripa i antikvarne knjige na Novom Beogradu, pa mogu da kažem da je ove godine Sajam bio najveća knjižara na Balkanu. Nije bilo samo izdavača elektronske knjige, ne verujem da ih u Srbiji ima, a isto tako sumnjam da e-knjiga ima neku svetlu budućnost. Gledam to i po sebi, jer volim da držim običnu knjigu u rukama, gledam je, čak uživam i u mirisu dok je čitam.

Sudbina štampane reči

 

Goran Pantović, vlasnik antikvarnice knjiga "Pantović", kaže da se polovne knjige dobro prodaju jer su duplo jeftinije od novih.

- Zabrinjava me što jedan deo mlađe generacije ne pokazuje interesovanje za knjigu, okrenuti su nekom bržem životu, kompjuterima, mobilnim telefonima i internetu. Ništa neće promeniti ni elektronska knjiga. Ma koliko ljude privlačile nove tehnologije, knjige u elektronskom obliku neće promeniti njihov odnos prema čitanju. Rečju, čitaće oni koji to vole.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.05.2011. 11:46
nema.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online