Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 18.04.2011.
19:38
Vestionline A

Oproštaj od Brane Crnčevića

Komemoracija povodom smrti književnika Branislava Brane Crnčevića održana je danas u Ateljeu 212, u prisustvu članova porodice, mnogobrojnih prijatelja i kolega.

Otišao jedan važan čovek: Brana Crnčević
 

O Crnčeviću su govorili književnici Dragoslav Mihailović i Rajko Petrov Nogo i zamenik predsednika Srpske napredne stranke, čiji je Crnčević bio član, Aleksandar Vučić, dok su odlomke iz književnih dela govorili glumci Patar Kralj i Goran Sultanović.

Nogo je rekao da je sa odlaskom Crnčevića "otišao jedan važan čovek i jedan glas koji je imao široku akustiku" i da taj prostor ne može niko popuniti.

"Starost i bolest neke ljude prolepša, a neke poružni. Gledao sam Branu Crnčevića kako se ispošćen i oceđen telesno gasi, a ostaje pribran i u pribranosti prolepšan", kazao je Nogo.

"Opraštao se od sveta i prijatelja sa melanholičnim osmehom Sremca koji je razumevao i voleo ljude, baš zato što je znao koliko su ranjivi i slabi", dodao je on.

Nogo je primetio da nema izbeglice kojoj Crnčević nije pomogao i da je uvek bio na strani progonjenih i uhapšenih, jer je "svaki moralno osetljiv čovek na toj strani".

"Bio je spisateljski hrabar, zlosutni glas vremena i crni gavran srpske poezije. Iz Božje ili ptičje perspektive video je našu dramu i istorijsku tragediju srpskog naroda", istakao je Nogo.

Mihailović se osvrnuo na pola veka dugo prijateljstvo sa Crnčevićem.

"Svakog popodneva u prostorijama 'Ježa' na Terazijama smo se utrkivati ko će pre zgrabiti pisaću mašinu i jedan drugog nutkali užinom od crvljivih jabuka. Sve smo jedno o drugom do tančina znali, poveravali smo se jedan drugom, uzajmo savetovali, verujući u svoju mladost, cerekali smo se na svako pominjanje godina", ispričao je Mihailović.

On je primetio da je Crnčević bio "čovek javnosti", kojoj nije mogao da odoli, ali ni ona njemu.

"Voleo je da se sprda, možda više na tuđ nego na svoj račun, pa su ga njegovi vicevi odveli na kratko i u zatvor, a i tamo je sve šarmirao, čak i ljude koji su bili zaduženi da ga čuvaju", rekao je Mihailović i završio pitanjem "Kako si, Brano, ovih dana? Da li ti je tamo dosadno bez nas?".

Vučić je, u ime lidera SNS Tomislava Nikolića, koji se nalazi u bolnici zbog štrajka glađu i žeđu, zahvalio Crnčeviću za sve što je uradio za stranku, Srbiju i srpski narod, uz obećanje da će raditi na tome da se njegovo delo ne zaboravi i dopre do što većeg broja ljudi.

"Branu sam voleo naročito, jer je bio odvažan, hrabar i težak kada treba reći lepe reči, a odmeren i duhovit kada treba kritikovati", naglasio je Vučić i dodao da je Crnčević bio "duhovitiji, pametniji i hrabriji od svih nas" i niko ne bi poželeo da "sa njim podeli megdan".

"U jednoj rečenici donosio je bolje sud o ljudima i stvarima od svih nas. Svi smo od njega učili kako da razumemo jedni druge i kako da se poštujemo", istakao je Vučić dodavši da je Crnčević, uz svu svoju duhovitost, bio fascinantno racionalan i pronalazio najbolja rešenja za svaku tešku situaciju.

Komemoraciji su pored književnika i dramskih umetnika prisustvovali i lider Nove Srbije Velimir Ilić, Milanka Karić iz Pokreta "Snaga Srbije", kao i supruga Tomislava Nikolića, Dragica.

Brana Crnčević je sahranjen u 15.30 u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online