Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 24.04.2011.
01:00
Vestionline A

Večito pitanje Srba: otići ili ostati?

Žarko Radaković se u knjizi "Strah od emigracije" bavi mentalnim stanjem mnogih građana Srbije otkako ponovo imaju mogućnost slobodnog putovanja Evropom. Knjiga se ne bavi samo uvek novim fenomenom emigracije nego i samim odlaskom "napolje" i večitim pitanjem: otići ili ostati? Jer, Radakovićeve priče su autentični dokumenti stanja u kojima se nalazio ne samo na početku emigracije, nego i neposredno pred odlazak iz zemlje. Austrijski pisac Peter Handke je izavio pošto je pročitao Radakovićevu knjigu: "Uzbuđen sam. Maksimalno pobuđen Žarkovim tekstom."

Ovu knjigu možete poručiti putem interneta.

Strah od emigracije pogađa mentalno stanje mnogih građana Srbije otkako ponovo imaju mogućnost slobodnog putovanja Evropom. Knjiga se ne bavi samo uvek novim fenomenom emigracije nego i samim odlaskom "napolje" i večitim pitanjem: otići ili ostati? Jer, Radakovićeve priče su autentični dokumenti stanja u kojima se nalazio ne samo na početku emigracije, nego i neposredno pred odlazak iz zemlje.


 

U ovoj knjizi čitamo o tome kako svakidašnje stvari deluju drugačije u inostranstvu, počev od odlaska u provincijski bioskop ili kafanu, do "proslave Prvog maja u fašističkoj državi". U priči Bolero, upoređivanjem dvaju tekstova, tuđeg i svog, Radaković nam nudi upoređenje odnosa ljudi i kućnih ljubimaca u Frankfurtu sa muško-ženskim odnosima u Beogradu. To se samo uklapa u ostale autorove inovativne prozne postupke: preplitanje i uklapanje reči i slike, tehniku kolaža, fragmentaciju teksta, svođenje priča na isečak iz rečnika ili članak iz novina, na tuđu priču koju prati autorova priča-dvojnik ili priča-prevod... Svi ti i mnogi drugi postupci ne samo da čine "Strah od emigracije" originalnim proznim iskorakom koji se opire svakom svrstavanju u trendove i pravce savremene srpske književnosti, nego i ozbiljnim, krajnje zanimljivim, pa čak i zabavnim štivom o temi odlaska u inostranstvo.


Žarko Radaković autor je knjiga "Tübingen" (1990), "Ponavljanja" (koautor Scott Abbott, 1994), "Knifer" (1994), "Emigracija" (1997), "Pogled" (2002), "Vampiri & Razumni rečnik" (koautor Scott Abbott, 2008), "Strah od emigracije" (2009).


Sarađivao sa umetnicima Erom Milivojevićem (performansi Medex 1971, Kornjača 1973, Labudovo jezero 1974), Julijem Kniferom (monografija Julije Knifer 1990) i Ninom Pops (bibliofilsko izdanje Der Bildverlust/Gubitak slike 2007).


Autor više zbornika i antologija. Izbor srpske književnosti na nemačkom jeziku "Tragische Intensität Europas" (Das Schreibheft 71, Essen 2008).


Uređivao nemački časopis za književnost i umetnost "Das Nachtcafé" (Stuttgart, Klett-Cotta).


Preveo dvadesetak knjiga Petera Handkea.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online