Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 17.04.2011.
06:16

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Svetinju obnavljamo, narod podižemo

Obnova manastira Đurđevi stupovi u Rasu dobro napreduje, svetinja sve više dobija svoj originalni izgled, uskoro će biti nastavljeni radovi na Trpezariji Simeona Mirotočivog, ktitora Đurđevih stupova, u samom manastiru i na velikim kulama -stupovima po kojima je zadužbina Stefana Nemanje 1171. godine, kad je potpuno završena, dobila ime.

Otac Gerasim i Dejan Bodiroga

- Sve zasad ide po planu, očekujemo da posebna komisija Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture za koji dan da "zeleno svetlo" za nastavak radova, odmah potom ovamo će stići neimari da klešu kamen za letošnje radove - kaže otac Gerasim i naglašava da poseban značaj ima obnova Trpezarije Simeona Mirotočivog - Stefana Nemanje na kojoj dosad nije rađeno, a koja će biti slična Trpezariji kralja Dragutina, drugog ktitora manastira (dograđivao Đurđeve stupove), koja je ranije sagrađena i sada je "reprezentativni objekat" manastirskog kompleksa.


- Sve smo bliže originalnom izgledu i maketi od mermera koja se čuva u manastirskom lapidarijumu. Za obnovu jednog ovakvog kompleksa, koji je bio potpuno porušen, potrebno je puno vremena, jer svaki kamen, onako kako je zamislio pokojni akademik Jovan Nešković, treba vratiti na svoje mesto - naglašava otac Gerasim i dodaje:


- Uporedo sa obnovom svetinje mi duhovno obnavljamo narod u ovom kraju, molitve u crkvi Svetog Đorđa sve su posećenije, mnogo mladih vraća se svojoj veri i crkvi, dolaze nam poznate ličnosti iz cele Srbije, mole se Bogu i nude nam pomoć. To nam je isto toliko značajno koliko i obnova manastira, zato uporedo i vodimo akciju "Podignimo stupove, obnovimo sebe", u koju je uključena i srpska dijaspora od Amerike do Australije - ističe iguman.


Otac Gerasim kaže da je veliko interesovanje za zamonašenje baš u Đurđevim stupovima, ali da je problem u tesnom konaku koji će se uskoro proširivati.
Celo bratstvo, a i narod ovog kraja jedva čekaju dan kada će zvona sa velikih kula-stupova, koje se upravo obnavljaju, pozvati vernike u Raškoj i Deževskoj dolini na molitvu.

Pust tri veka

 

Od 17. veka manastir Đurđevi stupovi je opusteo, rušen je više puta, a najteže u Prvom svetskom ratu kad su ga, pošto se u njemu zabarikadirala jedna austrougarska baterija, gađali i srpski vojnici. U vreme turske vladavine deo kamena sa porušenog manastira odnošen je za zidanje bedema u današnjem Novom Pazaru.

 

Prava obnova manastira počela je sedamdesetih godina prošlog veka i traje i danas. Monasi su se u svetinju vratili i oživeli je 2000. godine. Kao svetsko kulturno dobro manastir je pod zaštitom Uneska.

Kule su izidane do polovine, letos će otići još koji metar "ka nebu" i sve smo bliži velikoj radosti - zadovoljan je protosinđel Gerasim, koji je sa srpskom omladinom ovog kraja uključen i u organizaciju brojnih kulturnih i zabavnih manifestacija.
 

Zavet mladog Nemanje

 

Mladog i ratobornog Nemanju braća su dugo držala zatočenog u jednoj pećini, iz koje se videlo samo jedno brdo. Nemanja se za spas molio svetom Đorđu obećavši mu da će mu, ako ga izbavi iz pećine, na tom brdu podići veliki manastir. Nemanja je oslobođen, a Đurđevi stupovi su sagrađeni baš na tom brdu koje dominira iznad Novog Pazara i koje se vidi skoro sa svakog mesta od Golije do Kopaonika. Manastir je posvećen Nemanjinom spasitelju svetom Đorđu, otuda i naziv Đorđevi (Đurđevi) stupovi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online