Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 08.04.2011.
17:36
Beta A

Kusturici uručena nagrada "Momo Kapor"

Nagrada "Momo Kapor" koju Zadužbina "Momčilo Momo Kapor" ove godine prvi put dodeljuje za književno delo objavljeno na srpskom jeziku, uručena je danas u Skupštini Beograda Emiru Kusturici za knjigu "Smrt je neprovjerena glasina".

Čuveni režiser: Emir Kusturica
 

Emir Kusturica je prilikom uručenja nagrade podsetio da je Matija Bećković na promociji knjige "Smrt je neprovjerena glasina" rekao da se nada da će taj roman biti preveden "na sve srpske jezike".

"To se nažalost nije desilo, ali je zato knjiga prevedena na engleski, francuski, italijanski, nemački jezik. Momo Kapor, Matija Bećković i ja smo često drugovali na Mećavniku, i ja sam siguran da bi Momo sada bio srećan što smo Matija i ja konačno uskladili način odevanja", našalio se Kusturica.

Prema njegovim rečima, Momo Kapor je bio čovek koji se junački borio sa svim problemima, pa i sa svojom bolešću, kao i da njegovo junaštvo i aristokratsko ponašanje objašnjava činjenica da ga je majka, prilikom bombardovanja Sarajeva 1941. godine, svojim telom spasila od bombe i tako poginula.

Kusturica je rekao da su Momo Kapor i on bili prijatelji i pre nego što su se upoznali i ispričao anegdotu kako je jednom prilikom u mladosti, kada je policija upala u haustor dok su igrali poker, rekao da se zove Momo Kapor, a da mu je rođak tadašnji političar Čeda Kapor, i tako izbegao batine i hapšenje.

"Kada sam na Mećavniku otvorio bar u čast Mome Kapora, koji se zove 'Kapor bar', on mi je rekao da to ime predivno zvuči, a ja danas kažem da Nagrada 'Momo Kapor' zvuči predivno", rekao je Kusturica.

Nagradu Emiru Kusturici, koji je prvi dobitnik ovog priznanja, uručio je književnik i predsednik Upravnog odbora Zadužbine "Momčilo Moma Kapor" Matija Bećković, koji je istakao da je ovo priznanje jedino u Srbiji koje nije kompromitovano.

"Nagradu 'Momo Kapor' nije dobio niko koga bi se Emir Kusturica stideo, a budući dobitnici će se ponositi što je baš on prvi dobitnik ovog priznanja", rekao je Bećković. Odluku o dobitniku nagrade doneo je žiri koji su činili Rajko Petrov
Nogo (predsednik), Jovan Delić i Branko Stojanović.

U obrazloženju žirija se navodi da se knjiga Emira Kusturice "Smrt je neprovjerena glasina", koja je objavljena u izdanju Kompanije "Novosti", može čitati kao autobiografija, kao venac priča, kao roman o odrastanju.

Nagrada "Momo Kapor" se sastoji od srebrne plakete, povelje i novčanog iznosa u vrednosti od 200.000 dinara. Nagrada se dodeljuje za najbolje književno delo na srpskom objavljeno prethodne godine.

Petak 08.04.2011. 18:36
Prava nagrada u prave ruke !!! Cestitam !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online