Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.04.2011.
01:00
Vestionline A

Zavrteo se veliki svet Koluma Mekena

Kolum Meken napisao je jedan od najboljih romana o Njujorku svih vremena. Na svakoj stranici "Vrti se, veliki svete" ima toliko strasti, humora i čiste životne radosti da se čitaocu zavrti u glavi. Ovaj Irac dobitnik je prestižnog britanskog priznanja "National Book Award 2009".

Ovu knjigu možete da kupite putem interneta.

Njujork, avgust 1974. Jedan čovek hoda po nebu. Čitav grad se zaustavlja u strahopoštovanju. Između tek sagrađenih Kula bliznakinja neko korača, skakuće i razmeće se kroz vazduh. Sto deset spratova ispod njega životi osam ljudi vrte se jedni oko drugih.


Korigan, neobični stratsveni irski redovnik radi u Bronksu s grupom prostitutki; Kler, prefinjena imućna domaćica oporavlja se od pogibije svog sina u Vijetnamu; njen muž Solomon, cinični sudija, deli pravdu sitnim kriminalcima; Lara, mlada umetnica rve se s zavisnošću od droge i brakom u raspadu; Fernando, trinaestogodišnji fotograf istražuje podzemne grafite; Glorija, čvrsta i ponosita uprkos decenijama teškoća; Tili, hrabra prostitutka s nekadašnjim snovima o boljem životu; i Džezlin, njena prelepa lakomislena kći odrasla na snovima dalekosežnijim od njujorških oblakodera.


Smešteni u vreme dubokih političkih i društvenih promena, od bunta protiv rata u Vijetnamu i nagoveštaja sablasti naftne krize do začetaka interneta – u vreme koje je sablasni odraz današnjice – ovi očajni životi sudariće se u senci jednog lakomislenog i prelepog čina i zauvek će se preobraziti. Uplićući zajedno teme ljubavi, gubitka, pripadanja, dužnosti i ljudskih stremljenja, ovaj roman slavi iskričavi duh vremena i sitne radosti svakodnevice. Istovremeno intimano i veličanstveno, ovo je lirsko remek delo pripovedača koji neumorno slika na beskrajnom platnu sveta.


Rođen u Dablinu 1965. godine, Kolum Meken je započeo karijeru kao novinar i pisao za razne irske novine. Početkom osamdesetih godina putovao je biciklom kroz Severnu Ameriku i radio kao vodič u rezervatu prirode u Teksasu. Proveo je godinu i po dana u Japanu, a zatim se sa suprugom Alison preselio u Njujork, gde sada živie s troje dece. Godine 2003.


Meken je dobio nagradu časopisa Eskvajer kao pisac godine. Takođe je dobio i Puškartovu nagradu, nagradu Runi i priznanja Ajriš Indipendenta, Hjuza i Hjuzovih romana za 2003. godinu, a 2002. dobio je nagradu Irskog fonda i Memorijalnu nagradu princeze Grejs od Monaka. Uvršćen je među slavne pisce Henesi Hola u Dablinu 2006. godine.


"Vrti se veliki svete" je treći naslov ovog autora u izdanju Lagune, ranije su objavljeni "Igrač" i "Zoli".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online