Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.03.2011.
07:15
Vestionline A

Igra je život

Osmi Beogradski festival igre pod sloganom “Igra je o životu. . . i život sam” održaće se od 3. do 18. aprila uz učešće prestižnih baletskih i savremenih plesnih kompanija, kao i poznatih koreografa iz Francuske, Belgije, Izraela, Italije, Slovačke, Austrije, Holandije, Švedske i Engleske.

Beogradski festival igre je postao dobra tradicija i prvorazredni kulturni događaj koji se sa nestrpljenjem iščekuje. Beogradu i Srbiji ova manifestacija je obezbedila zavidno mesto na evropskoj festivalskoj i plesnoj mapi.

Direktor festivala balerina i koreograf Aja Jung istakla je da je ovo do sada najobimniji festivalski program od dvanaest celovečernjih plesnih predstava.

Program festivala:

  

3. april u 20h - Sava Centar, Beograd

Kraljevski flamanski balet, Belgija

"Artifakt", Vilijam Forsajt

 

 

Jedan od najznačajnih savremenih koreografa sigurno je Vilijam Forsajt. Njegove postavke pomeraju tehničke i umetničke granice, a mogu ih izvesti isključivo odabrani igrači i vrhunske baletske kompanije.

 

"Artifakt" je remek delo savremene plesne umetnosti, potvrda da veliki plesni i pozorišni komadi ne pripadaju jednom vremenu, već se uvek iznova mogu čitati. Nakon nedavnog gostovanja u Parizu, "Le Figaro" je objavio: "'Artifakt' je ciklon nakon koga publika ostaje iscrpljena, raznešena i puna divljenja".

 

 

Kraljevski flamanski balet, jedna od najprestižnijih baletskih kompanija starog kontinenta, trenutno je jedina trupa koja poseduje saglasnost autora da ovo remek delo ponovo otkrije, čak i da sa njime putuje. U limitiranom broju izvođenja, odnosno ograničenom trajanju turneje, "Artifakt", Forsajt i Kraljevski flamanski balet predstavljaju događaj koji je već obeležio sezonu u mnogim evropskim metropolama.

 

 

5. april u 20h - Opera Madlenianum, Zemun

Suzan Delal centar, Izrael

"Pevac", Barak Maršal

 

 

"Pevac" najavljuje jevrejsku svadbu. Poštovaoci izraelske savremene plesne scene, ali i oni koji tek otkrivaju savremenu igru, ne smeju propustiti ovu zanimljivu, tragikomičnu priču koja se “izvodi u komadu i gleda u dahu“...

 

 

Koreograf Barak Maršal živi na relaciji rodnog Los Anđelesa i pripadajućeg Tel Aviva, a kao rezultat stalnih pomeranja, odnosno jedinstvenog ugla posmatranja stvari, ljudi i događaja, nastaju najinteresantniji zapisi iz jednostavnog, ali koloritnog i pulsirajućeg života. Osobenost slika koje se otkrivaju pred nama, svakako je i u znalačkom korišćenju tradicionalne hebrejske muzike.

 

 

6. april u 20h - Atelje 212, Beograd & 8. april u 20h - Narodno pozorište, Kragujevac

Balet Torina, Italija

"Na prvi dodir", Mateo Levađi

 

 

Sledeći duh italijanske sveopšte, pa i plesne estetike, mladi Mateo Levađi je postavio zanimljivu postavku u tri boje za Balet Torina.

 

Zajedno sa vodećim dizajnerima iz Milana, grupom "Korpikrudi", ovaj koreograf na intrigantan način tretira i upoređuje tela modela modne industrije, sa telima igrača.

 

 

On istražuje nepremostive razlike između zvuka i tišine, pokreta i mirovanja, opterećenja i opuštanja, i sve to kroz bele, crne ili crvene slike igre i dizajna. Prvi dodir je naslov produkcije, koja je već osvojila svetsku baletsku kritiku.

 

 

7. april u 20h - Beogradsko dramsko pozorište

Jasmin Goder, Izrael

"Ljubavna vatra", Jasmin Goder

 

 

Sudeći po nastupima na najboljim scenama i festivalima u svetu, kao i prisustvom u svetskoj literaturi i publikacijama koje se bave savremenom plesnom scenom i njenim predstavnicima, Jasmin Goder je zapravo, istinska zvezda te današnje pozornice.

 

 

Priznata i poznata kao kreator nove igre, ona superiorno zavređuje istaknutu poziciju, pre svega zbog svoje ogromne različitosti. Pre šest godina, uspela je da oduševi i publiku našeg festivala. Iako je rukopis podjednako snažan i prepoznatljiv, "Ljubavna vatra" je očigledan i interesantan početak nove, vedrije stvaralačke faze.

 

 

8. april u 20.30h - Beogradsko dramsko pozorište – nova scena

Les SlovaKs, Slovačka

"Premijera", Les SlovaKs Dance Collective

 

 

"Les SlovaKs" je mala trupa, isključivo muških igrača sa veoma zanimljivom plesno-drugarskom biografijom. Okupili su se nedavno, po završetku svojih blistavih karijera u poznatim evropskim trupama, a vođeni zanimljivom idejom uklapanja savremenih plesnih stilova sa elementima folklora i tradicionalne muzike.

 

 

Eksperiment je uspeo, jer su ovi momci već sa prvom predstavom, simbolično nazvanom "Premijera", otvorili Festival Barišnjikov centra u Njujorku.

 

Na mnogobrojne pohvale svetske plesne javnosti, potrebno je odmah reagovati. Tako ćemo ovu grupu kojoj prognoziraju zanimljivu budućnost, gledati među prvima.

 

 

9. april u 20h - Beogradsko dramsko pozorište & 10. april u 20h - Narodno pozorište, Zrenjanin

Balet Grac, Austria

"Skice", Edvard Klug

 

 

Iako deluje u regionu najbližeg plesnog komšiluka, Balet Graca prvi put gostuje u Srbiji, ali sa postavkom koreografa koji je već odavno miljenik beogradske publike.

 

Beogradski festival igre je ponosan na evropske uspehe Edvarda Kluga, pomalo i zbog toga što je naslutio i posebno ukazao na njegov talenat, pozvavši Balet iz Maribora da izvede dve Klugove postavke na predhodnim manifestacijama.

 

Odlični austrijski igrači vaj put će predstaviti "Skice", zanimljivu studiju o telu koje koreograf posmatra kao neograničeno slikarsko platno, izazov za beskonačnu kreaciju.

 

 

10. april u 20h - Sava Centar, Beograd

Holandski plesni teatar, Holandija

"27'52''", Jirži Kilijan

"Bogovi i psi", Jirži Kilijan

"Kaktusi", Aleksandar Ekman

 

 

U povodu velike svetske turneje kojom proslavlja 50 godina svog postojanja, po mnogima najbolja savremena plesna kompanija u svetu zaustaviće se i u Beogradu.

 

Holandski plesni teatar vraća se na zahtev mnogobrojne festivalske publike, svih onih koji pamte igru koja je povukla svoje uživaoce na scenu ili dugu i obilnu kišu na sceni Sava Centra.

 

Trupa dolazi sa triptihom koji potpisuje veliki majstor savremene igre - Jirži Kilijan, ali i mladi, a u Evropi najtraženiji koreograf, Aleksander Ekman.

 

 

Potpuno nov program kritika je već ocenila kao “garantovano nezaboravan” a "Njujork Tajms" zabeležio sledeće: ...“Ako se ove godine morate odlučiti za samo jednu predstavu … onda treba videti Holandski plesni teatar. “ Radi se o neponovljivoj igri.

 

 

12. april u 20h - Opera Madlenianum, Zemun

Skapino balet, Holandija

"Bravo, Čarli!", Marko Geke

"Holandija", Ed Vub

 

 

Nakon nekoliko godina čekanja, Beograd je upisan i u kalendar prestižnog roterdamskog Skapino baleta.

 

Kompanija koja gotovo nikada nije kod kuće i čija su gostovanja planirana dve do tri godine unapred stiže u Srbiju sa dve postavke: "Holandija", koreografa i umetničkog direktora trupe Eda Vuba i "Bravo Čarli!", jednog od najnagrađivanijih evropskih koreografa, Marka Gekea.


"Holandija" govori o ljudima - njihovoj krhkosti i strastima. To je svojevrsni omaž Zlatnom dobu, platnima Fransa Halsa, Rembranta i Vermera, ili običnoj holandskoj lali i našem kaleidoskopskom svetu.

 

 

"Bravo Čarli!" je postavka inspirisana romanom Virdžinije Vulf, a sam autor kaže da može biti “i veliki cirkus, i poznat bar u Štutgartu, i neko malo pozorište, i Vijetnam i….vojna azbuka”. Pravi izbor za sve one koji obožavaju energičnu igru i dobru pozorišnu atmosferu…

 

 

13. april u 20h - Narodno pozorište, Beograd

Festival balet Providens, SAD

"Koma", Viktor Plotnikov

 

 

Beogradski festival igre poziva jednog od najuspešnijih direktora baleta u Americi, da predstavi svoj rad publici u Srbiji. Reč je o našem igraču i koreografu, Mihailu Đuriću.

 

Program koji Festival balet Providens predstavlja je premijeran, a igrači - izuzetni.

 

Događaj podrazumeva i uručenje posebnog priznanja, a projekat ima za cilj da svake godine na scenu Narodnog pozorišta u Beogradu, "vrati“ po nekog našeg plesnog umetnika, koji živi i radi u inostranstvu.

 

Beogradski festival igre poziva one koji su nekada igrali, kreirali i osvajali vredne nagrade i aplauze na ovoj sceni, a zatim je "poneli“ u veliki svet, kao deo svoje biografije i sećanja.

 

 

14. april u 20h - Beogradsko dramsko pozorište

Kompanija Magi Maren, Francuska

"May B", Magi Maren 

 

 

Predstava sa najdužim vekom trajanja i najintenzivnijim tempom izvođenja u istoriji savremene igre, delo je čuvene francuske koreografkinje Magi Maren.

 

 

Utemeljena na Beketovim romanima i jedinstvenom pristupu dramskom delu, "May B" je pre svega vrsan pozorišni komad, koji svoj najsnažni adut dobija u pravilnom korišćenju malog, skoro neprimetnog pokreta, te njegovom kasnijem krešendu i punoj eksploziji.

 

 

Velika zvezda francuske igre, sa značajnim stvaralačkim opusom kreiranim za najprestižnije francuske i svetske baletske ansamble, prvi put na Beogradskom festivalu igre.

 

 

15. april u 20h - Sava Centar, Beograd

Geteborg balet, Švedska

"Falter", Johan Inger

"La La Land", Aleksandar Ekman & Medhi Walerski

 

 

Poslednjih godina konstantno u najaktuelnijem vrhu plesnih vesti i događanja, Balet Geteborg je jedna od onih kompanija koje imaju bogatu tradiciju klasične igre i odličan savremeni repertoar.

 

Za prvo predstavljanje u našem regionu, izabrali su najnovije naslove. Potpisuju ih Johan Inger koga smo upoznali zahvaljujući gostovanjima Kulberg baleta i mladi "koreograf-genije“ Aleksander Ekman.

 

Dok Inger donosi modernu i atraktivnu, ali duboko promišljenu "postavku za 17 igrača i 64 konopca“, Ekman bazira svoj rad na komičnoj raspravi dva psihijatara i teorijiji "la la prostora“ u našem mozgu.

 

Nezaboravno putovanje u središte najbolje, po mnogima - najinteligentnije savremene igre.

 

 

16. april u 20h - Opera Madlenianum, Zemun & 18. april u 20h - Srpsko narodno pozorište, Novi Sad

Vejn MekGregor | Random Dance, Velika Britanija

"FAR", Vejn MekGregor

 

 

Za sam kraj Festivala - sasvim nov naslov i prva koprodukcija koju potpisuje Beogradski festival igre.

 

Stalni koreograf londonskog Kraljevskog baleta, jedini koji je ikada pristigao u ovu kompaniju iz sveta savremene igre, višestruko nagrađivani Vejn MekGregor je jedan od najzanimljivijih plesnih stvaralaca, poznat po psihoanalizi koreografije i krčenju puteva između igre, filma, muzike, vizuelnih umetnosti, tehnologije i nauke.

 

Planetarno poznat po kreaciji pokreta u filmovima o Hariju Poteru, Vejn MekGregor svoje najsmelije koreografske ideje i dalje ostvaruje sa kompanijom Random Dance.

 

O tome svedoči nova celovečernja postavka "FAR", premijerno izvedena krajem novembra 2010. u londonskom Sadlers Velsu.

 

 

Beograd i Novi Sad su među prvim gradovima koji će gledati ovaj naslov hit-mejker koreografa, za koga "Njujork Times" kaže: …”Vejn MekGregor je najbliži definiciji rok zvezde na koju baletska umetnost samo trenutno polaže prava”… 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online