Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 11.03.2011.
08:49
D. N. P. - Vesti A

Kleše se kamen za zidanje stupova

Ako vremenske prilike dozvole već ovog meseca, a najkasnije početkom aprila, biće nastavljeni radovi na obnovi manastira Đurđevi stupovi kod Novog Pazara, zadužbine Stefana Nemanje iz 12. veka i svetskog kulturnog dobra pod zaštitom UNESCO.

Kako za "Vesti" ističe otac Gerasim, iguman ove svetinje, zbog neodložnih unutrašnjih radova i "zatvaranja" manastirskog kompleksa, prošle godine se delimično zastalo na podizanju velikih kula-stupova, po kojima je manastir u srednjem veku dobio ime.
 

Poznati sportisti i pevači obišli radove
 



- Došlo je vreme da završimo i velike kule-stupove, koje su bile simbol Nemanjine države i moći. Njihovo podizanje ide sporo, "kamen po kamen", jer je reč o vrlo preciznom i teškom poslu. Ali, ako sve bude teklo po planu nadamo se da će zvona sa stupova pozvati vernike na molitvu već do kraja ove godine.

Arhitekta Veljko Vučković

Podizanjem kula-stupova, manastir će ponovo dobiti svoj nekadašnji izgled i sjaj - dodaje otac Gerasim i naglašava da će Ministarstvo kulture obezbediti najveći deo novca potrebnog za obnovu.

U manastiru računaju i na donacije naših vernika iz zemlje i dijaspore koji su se uključili u akciju "Podignimo stupove, obnovimo sebe".


- Među priložnicima je puno poznatih ličnosti iz sveta filma, muzike, sporta, kulture...

Prilozi nam stižu od naših ljudi iz daleke Australije, Amerike i Kanade. Novac, siguran sam, neće biti problem da završimo kule-stupove i sve drugo što smo planirali - kaže otac Gerasim i naglašava da je manastirski konak odavno tesan, da se priprema dogradnja i da je interesovanje za zamonašenje u stupovima ogromno.

Svi rušili, Jova obnavljao


Kroz svoju dugu i burnu istoriju manastir Đurđevi stupovi više puta je rušen i obnavljan. Zanimljivo je da su ga najteže oštetili Srbi u Prvom svetskom ratu, koji su topovima iz manastira morali da isteruju zabarikadirane turske vojnike.

 

Manastir je potom dugo bio u ruševinama, a prava obnova počela je sedamdesetih godina prošlog veka i njome je, sve do kraja života, rukovodio akademik Jovan - Jova Nešković, koji je postavio i temelje svih radova, pa i budućih kula-stupova.

 

Na obnovi svetinje sada je angažovana Jovanova ćerka Marina Nešković, a tu je i arhitekta Veljko Vučković, koji je godinama radio zajedno sa akademikom Neškovićem.

Petak 11.03.2011. 12:51
Kako lepa, pozitivna i vest puna nade. Bas me raduje najavljeni zavrsetak radova. Obavezno cu da pohodim manastir, mozda cak i pre zavrsetka. Svako dobro ljudima koji rade na obnovi ove neprocenjive srpske svetinje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online