Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 16.02.2011.
12:22
Vestionline A

I Srbija dobila "zvučne knjige"

"Službeni glasnik" predstavio je u utorak svoju novu ediciju "Zvučna knjiga" u prostorijama kafe-knjižare "Glasnik".

 
Na diskovima i dela naših velikana

Kako kažu u "Glasniku, svesni da živimo u vremenu kada se sve manje čita, a da knjiga kao da gubi trku sa internetom i drugim oblicima najnovije generacije digitalne civilizacije, rešili su da započnu sa uvođenjem "zvučne knjige" u srpsku kulturu, kao novog izdavačkog koncepta.

Direktor "Glasnika" Slobodan Gavrilović istakao je, kako prenose beogradski mediji, da su "zvučne knjige" namenjene ljudima koji nemaju vremena za čitanje, poslovnim ljudima, osobama koje žele da čuju pesme i priče na jedan nov način, ali i hendikepiranim licima, dodajući da ovom edicijom njihova izdavačka kuća želi da deluje prosvetiteljski i kulturološki.

U ovoj ediciji naći će se knjige za koje oni smatraju da bi svi u Srbiji trebalo da imaju u svojoj biblioteci, a za realizaciju ovog projekta angažovali su najbolje i najkreativnije domaće profesionalce iz raznih oblasti (od priređivača, preko reditelja i ton majstora, pa do velikana naše glume).

Među njima se, između ostalih, nalaze Svetlana Bojković, Petar Kralj, Rada Đuričin, Miša Janketić, Vjera Mujović, Petar Božović, Gojko Šantić, Marko Nikolić, Branimir Brstina, Predrag Ejdus, Voja Brajović, Mirjana Vukojčić, Nebojša Dugalić, Ljubivoje Tadić.

Prvo kolo čini 12 knjiga, dok će drugo biti ostvareno u saradnji sa Radio Beogradom na jesen ove godine. Projekat će biti predstavljen ne samo u gradovima Srbije, već i u Evropi i Severnoj Americi.

Mnogi će sada po prvi put biti u situaciji da čuju, i to u izvornom obliku - Andrićevu prozu, Dučićeva razmišljanja, stihove Crnjanskog, književne molitve vladike žičkog i ohridskog Nikolaja Velimirovića, nostalgični zvuk dečijih stihova čika Jove Zmaja, dirljivu plutarhovsku ispovest vojvode Živojina Mišića, mudre misli Isidore Sekulić.

Biće tu i izbor iz dela Dobrice Ćosića, testamentarno upozorenje doktora Arčibalda Rajsa čitavom srpskom narodu, sada već skoro zaboravljene ođeke naše narodne epske poezije, te antologijski izbor srpske lirike i naših najboljih rodoljubivih pesama (u sasvim novom kodu).

Novu ediciju su predstavili Gavrilović, urednik Petar Arbutina i reditelj projekta Dragoslav Bokan, a odlomke iz dela čitali su Rada Đuričin, Predrag Ejdus i Miša Janketić.

Budući da je ukazana važnost "zvučne knjige" za slepe i slabovide, kompleti "knjiga" su poklonjeni predstavnicima nevladine organizacije Udruženje slepih "Homer".

Nedelja 06.03.2011. 10:40
gluposti. a gde je tu uzitak. opustanje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online