Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.02.2011.
14:55
Z. Gligorijević - Vesti A

Donji veš od stakla

Srbobran Kilibarda, dizajner stakla u penziji iz Paraćina, ovih dana u svom slikarskom ateljeu priprema zanimljivu modnu reviju. Reč je o pantalonama, haljinama, donjem vešu, brushalterima, šeširima i unikatnom nakitu od stakla. Ove neobične odevne predmete nosiće manekenke na modnoj reviji u Beogradu, ali se još ne zna kada će ona biti organizovana.

Kilibarda kraj svojih neobičnih odevnih predmeta

- Danas se modni kreatori bave svim i svačim. To je toliki kič da neke stvari ne mogu da gledam. Zbog toga hoću da napravim posebnu priču i da istaknem staklo, koje mnogo volim. Donji veš sam napravio za svoju dušu, jer to niko nije uradio.

Pored odevnih predmeta koji će biti isključivo od stakla, manekenke će nositi i pantalone sa mojim grafikama. Pored toga što niko nije napravio te odevne predmete od stakla, revija će biti zanimljiva i zbog toga što će manekenke tu odeću obući na golo telo - kaže Kilibarda za "Vesti".


Njegova ljubav prema staklu nije slučajna. On ne samo što potiče iz staklarske porodice, već je i sam do pre godinu dana radio u paraćinskoj Staklari kao dizajner stakla.

Njegovi predmeti od stakla, ali i umetničke slike i grafike, krase mnoge elitne hotele, ustanove kulture i domove širom sveta. On je jedan od retkih umetnika koji može da se pohvali da je radio galerijsko-upotrebni dizajn nekih hotela u Las Vegasu.

Životni san


Kilibardin životni san je da na Karađorđevom brdu napravi flašu za 21. vek, koja bi bila zaštitni simbol Paraćina. Flaša bi bila visoka 27 metara - kaže Kilibarda.

- Američki, nemački i francuski dizajneri uspeli su da prodaju samo po 2-3, a ja sam prodao čak 16 uzoraka. Moji dizajni tanjira, čaša i ostalih predmeta postali su zaštitni znak najelitnijih hotela.

Staklena skulptura, koju sam dizajnirao, zaštitni je znak hotela In u Beogradu, a radio sam i skulpturu budvanskog zmaja iz rimskog perioda za festival Pesma mediterana - navodi Kilibarda za "Vesti".


Prvi značajniji uspeh u oblasti dizajniranja stakla Kilibarda je doživeo osamdesetih godina prošlog veka na izložbi u Kulturnom centru u Knez Mihajlovoj ulici. Tada je dizajnirao činiju sa aplikacijom plave boje. Celokupna postavka bila je prodata za noć.


Za veoma kratko vreme on je dizajnirao preko 500 novih uzoraka raznih upotrebnih predmeta iz ugostiteljskog asortimana. Veliki broj njih već se nalazi u serijskoj proizvodnji. Zanimljivo je da je jedna firma naručila 80 kompleta flaše koju je on dizajnirao.

Reč je o specifičnoj flaši iz četiri dela, tako da u njoj može istovremeno da se čuva četiri različita pića. Još jedan zanimljiv dizajn predstavlja i flaša koja stoji na spiralnom podmetaču i koja može da se ljulja.

Posebna draž


Staklo predstavlja posebnu draž za svakog umetnika. Umetnik zavisi od majstora koji duvaju staklo i koji za oblikovanje predmeta koji ja osmislim imaju od 10 do 20 sekundi - kaže Kilibarda i dodaje da se u Srbiji dizajniranjem stakla bavi samo sedam-osam umetnika.

Zanimljive predmete od stakla izlagao je i na sajmu stakla u Frankfurtu pretprošle godine, kada ga je zapazila firma "Leonardo da Vinči". Oni su kupili flašu iz četiri dela. Predmeti od stakla ovog nesvakidašnjeg umetnika nalaze se i u galerijima u Parizu i Italiji.


Pošto više nije u mogućnosti da izrađuje predmete od stakla, jer ne radi u Staklari, a nije u mogućnosti da kupi sopstvenu peć, on se više posvetio slikarstvu, koje je takođe njegova višedecenijska ljubav. I u ovoj oblasti je doživeo veliki uspeh. Pored brojnih značajnih građevina u kojima se nalaze njegove slike, zanimljivo je da se njegovi murali nalaze i u beogradskoj Skadarliji.


Kilibarda se bavi i skulpturom. Najdraža mu je skulptura konja, urađena od čempresa sa Cetinja. Iako je imao brojne ponude da proda ovo delo, on to nikada nije hteo, jer ga ono podseća na njegov zavičaj. Kilibarda radi i ikone i rasvetu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online