Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 24.12.2010.
03:43
Vestionline A

"Juga srušena radi etnički čistih država"

"Bivša Jugoslavija srušena je u projektima stvaranja čistih nacionalnih država i projektima destrukcije različitih vrsta", izjavio je sarajevski filozof, prof. dr Gajo Sekulić.

Mnogo je teorija o uzrocima raspada jedinstvene države južnih Slovena

"Krajnja konsekvenca agresivnog nacionalizma, populizma i nasilja je odbrana golog života i nemogućnost uspostavljanja demokratske alternative" kazao je Sekulić na skupu u Galeriji - knjižari "Glasnik".


Skup je održan povodom objavljivanja knjige "Iskušavanja slobode -Srbija na prelazu vekova", urednika "Republike", beogradskog sociologa dr. Nebojše Popova za koju je dobio nagradu "Desimir Tošić".


Sekulić je naveo da je Popov još na početku krize upozorio na dve "crvene linije" mogućeg društvenog kretanja, a to su demokratski preobražaj ili razaranje države.


"Popov je prvi govorio o metodološkom nacionalizmu, koji treba prevazići metodološkim kosmopolitizmom", rekao je Sekulić.


Kada je reč o istorijskom rezultatu, zagovornici građanske demokratske opcije su poraženi, a u košmaru na pragu ustavne demokratije imamo "društvo obespravljenih, gladnih i jadnih ljudi", kazao je on i dodao da je to "nova klasa koja se formira u malim etno državama".


U ovoj fazi neoliberalizma tržišna privreda se klima, a zbog nemogućnosti bilo kakvog saveza radnika i sindikata u institucionalnoj borbi za vlastita prava, bitno političko ustrojstvo je sila vlasti i "strašna simbioza nasilja i pljačke", zaključio je Sekulić.


To važi, kako je kazao, "za Srbiju i naročito Bosnu i Hercegovinu, a u poslednje vreme i Hrvatsku".

Metodološki kosmopolitizam: Nebojša Popov

Zagrebački sociolog Alija Hodžić je ukazao na značaj opisa dogadaja, analiza i refleksija koje je Popov dao u tekstovima sabranim u knjizi istakavši da će biti dobar podsticaj za buduće istraživačke programe "pređenog puta" u protekle dve decenije.


Hodžić je naglasio da skoro sve tekstove, od onih o studentskom pokretu (1968), preko istorijata srpskog populizma do anatomije ubistva premijera Zorana Đinđića (2003), "karakteriše ukazivanje na nužnost konstituisanja države kao trajnog oblika jednog pristojnog društva".

Istoričarka Branka Prpa je istakla da autor svojim tekstovima otvara krucijalno pitanje o "sticanju ili obnavljanju građanskog punoletstva".

Na okruglom stolu, pored autora, govorili su i Slobodan Gavrilović, Zorica Jevremović i režiser Dušan Makavejev.

POVEZANE VESTI

Nedelja 01.05.2011. 14:04
juga je srušena da bi bio uništen politički sistem koji je bio največa opasnost za kapitalistički zapad ,a ako malo bolje pogledate vidjet će te da je taj sistem preteča i EU.bili sko previše opsni za zapad.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online