Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.10.2009.
14:14
SEECult.org A

Počinju Borini pozorišni dani u Vranju

Emancipacija žena u konzervativnom društvu tema je 29. Borinih pozorišnih dana, festivala posvećenog velikanu srpskog realizma Borisavu Bori Stankoviću, koji će biti održan u njegovom rodnom Vranju od 21. do 26. oktobra pod motom “Ženska stvar?”.

Šestodnevni program u znaku je devize “Manje, a više” koja ukazuje na nameru organizatora i selektora da, na uštrb kvantiteta, poboljšaju kvalitet te manifestacije koja prvi put ima i bogat prateći program, a pritom neće koštati poreske obveznike ni dinara, jer je, prema rečima direktora vranjskog pozorišta “Bora Stanković”, celokupan budžet obezbeđen od sponzora i donatora.

Za glavni program odabrano je šest predstava koje su se “umetničkim dometima istakle u ovogodišnjoj domaćoj pozorišnoj produkciji”, prema oceni Umetničkog saveta koji čine teatrolozi i kritičari Ivan Medenica, Ksenija Radulović i Željko Hubač.

Festival će početi predstavom “Tako je moralo biti” Branislava Nušića, u režiji Egona Savina i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta, koje će izvesti i “Švabicu” Laze Lazarevića, u režiji Ane Đorđević.

Dve predstave izvešće i beogradski Atelje 212 - “Pomorandžinu koru” Maje Pelević, u režiji Gorana Markovića i “Mušku stvar” F.K. Kreca, u režiji Miloša Lolića.

U glavnom programu učestvuje i užičko Narodno pozorište predstavom “Došljaci” Milutina Uskokovića, u režiji Aleksandra Saše Lukača, te vranjsko Pozorište “Bora Stanković”, domaćin festivala, koje će izvesti “Prljave ruke” Žan Pol Sartra, u režiji Miloša Jagodića.

Prema navodima organizatora, kvalitetnim predstavama u glavnom programu, koje objedinjuje jasan i savremen koncept, ali i veoma interesantnim pratećim sadržajima, polako bi trebalo da počne vraćanje starog sjaja jednoj od najznačajnijih pozorišnih manifestacija u Srbiji, nastaloj 1979. godine.

U okviru pratećeg programa, biće emitovani video snimci predstava nastalih prema delima Stankovića iz kolekcije Muzeja pozorišne umetnosti Srbije.

Biće otvorena i izložba povodom 60 godina stvaralaštva Mire Stupice, čija je autorka Ksenija Šukuljević Marković, a u formi razgovora sa glumicom Goricom Popović biće predstavljen portret te značajne srpske glumice. Razgovor sa njom vodiće dramaturg, dramski pisac i član Umetničkog saveta 29. Borinih pozorišnih dana Željko Hubač.

Poseban deo pratećeg programa posvećen je promociji knjiga u oblasti pozorišne umetnosti, među kojima su “Mira Trailović, gospođa iz velikog sveta” Feliksa Pašića, u izdanju Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, te “Koštana, prvi vek na sceni Narodnog pozorišta” Jelice Stevanović (Narodno pozorište u Beogradu).

Festival “Borini pozorišni dani” nastao je na inicijativu dugogodišnjeg upravnika i reditelja vranjskog pozorišta “Bora Stanković” Radoslava Radivojevića, uz podršku tada malobrojnih istomišljenika i vranjanske privrede u čast jednog od najznačajnih srpskih pisaca.

Manifestacija je, u međuvremenu, postala značajno kulturno obeležje Vranja i domaće pozorišne umetnosti, a do sada je prikazano 450 pozorišnih predstava, iza kojih je 190 dramskih pisaca i 150 reditelja.

Festival se održava u pozorištu “Bora Stanković” u Vranju, jednom od najstarijih srpskih pozorišta, u kojem je prva predstava postavljena daleke 1896. godine.

Cena pojedinačnih ulaznica je 600 dinara za gostujuće predstave i 300 dinara za predstavu “Prljave ruke”, a komplet košta 2.900 dinara, dok je ulaz na prateći program besplatan.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online