Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.12.2010.
12:04
Vestionline A

Jelenino "Porađanje duše" i na Amazonu

Ovih dana iz štampe je izašla nova knjiga "Porađanje duše" mlade srpske književnice Jelene Soković, a ubrzo se našla i u najvećoj internet knjižari - Amazonu, što je izvesni kuriozitet za knjige i izdavače sa ovih prostora.

Izlazak u svet: Jelena Soković

Ovo delo u izdanju beogradske izdavačke kuće "Istina" je, po rečima autorke, oslobodjeno literarne forme i klasičnih žanrovskih okvira i, kao takvo, ne nameće radnju čitaocu vec je on, u interakciji sa delom, sam stvara.

"Ja sam veći deo svog književnog rada ostavila neobjavljenim i samostalno sazrevala, nespremna za komunikaciju sa čitaocima. Svakodnevni rad na sebi, ali i permanentno posmatranje drugih, učinili su da shvatim određene životne zakonitosti i nađem opravdanja za ljudska ponašanja. Zaključci do kojih sam došla, kao i dugogodišnji rad sa ljudima, učinili su da, koristeći se razumljivim jezikom, uspem da na pravi način prenesem svoje iskustvo, ali i da čitaoci te poruke prime na pravi način. Pored "Porađanja duše", učestvovala sam u stvaranju ezoterične edicije pod nazivom "Spiritualni vodič kroz tajnu rođenja", čiji sam jedan od autora".

"Primetićete da nema prostorno-vremenskog ograničenja, kao ni drugih likova, osim glavne junakinje, čiji identitet takođe ostaje zagonetka. Ovakvim pojednostavljivanjem same radnje, čitalac je oslobođen perifernih dogadjaja, i daje mu se mogućnost potpune identifikacije sa glavnom likom, u smislu njenog potpunog shvatanja i razumevanja njenog psihičkog stanja. 'Porađanje duše' je najbliže psihološkom romanu, s tim da ostaje enigma da li je u pitanju proživljavanje jednog lika ili je ovo delo zbir najrazličitijih ljudskih sudbina" - govori Jelena Soković o svom delu.

Ona kaže da joj se "Porađanje duše" učinilo kao najpodesnija metafora za poruku koju je želela da prenese. Nastalo je kao produkt iskustva, ličnog i posrednog, i predstavlja svojevrsni priručnik o tome kako se izboriti sa izazovnim životnim situacijama sa jedne strane, ali i samim sobom onoga trenutka kada u procesu samospoznaje uvidimo da smo ono što zapravo ne želimo biti.

"Suočavanje sa našim istinskim bićem jeste preduslov našeg životnog uspeha i prepreka koju moramo prevazići da bismo pošli dalje" - naglašava Jelena.
 

Ja sam, u procesu pisanja, bila motivisana željom za opštom komunikacijom i adekvatnim prijemom moje poruke. Mogućnost koja se ukazala da se moja knjiga predstavi i na inostranom tržištu predstavlja za mene veliku čast i podsticaj za dalje književno stvaralaštvo. Naravno, najveća potvrda mom radu bi bila iskren doživljaj dela i pozitivna ocena čitalaca.

Budući da ljudi često vole da pojednostavljuju stvari, verovatno će ovu knjigu etiketirati kao delo namenjeno ženama. Površniji čitalac će se sa tim verovatno i složiti, jer je upravo žena ta koja je u centu dešavanja i njena preživljavanja su tema dela.

Ali, ipak, Jelena kaže da smatra da u želji za prevazilaženjem neospornih suprotnosti među polovima i u težnji da se dođe do boljeg razumevanja na relaciji muško-žensko, 'Poradjanje duše' isto tako može biti veoma poučno i za mušku populaciju, upravo zato što je žena prikazana kao duboko, višeslojno biće, u čijoj se suštini nalazi ono najčistije-duša, sačuvana od događaja i vremena.

Afirmacija života u osamnaest neobičnih priča

 

Na pitanje koliko ima ličnog, autobiografskog, u njenoj novoj knjizi Jelena keže:

"Smatram da svako delo u sebi nosi elemente autobiografskog, pa tako i ovo. Kada to kažem ne mislim samo na svoja lična iskustva, već i na događaje iz života onih koji su bili dovoljno slobodni da svoja iskustva podele sa mnom. Osamnaest poglavlja, koliko ih ima u knjizi, predstavljaju osamnaest najdrastičnijih životnih priča i neobičnih, često naizgled bezizlaznih situacija, iz kojih su akteri uspeli, praćeni velikom željom za životom, da izađu iskustveno bogatiji. "Porađanje duse" i jeste koncipirana tako da afirmiše život baveći se osnovnim pitanjima na koja nema spremne odgovore, i da čitaocu, suočavajuci ga sa mogućnošću izbora, ponudi jedno od mogućih rešenja zagonetke zvane život.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online