Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.11.2010.
02:41
Tanjug A

"Forward motion" u Beogradu

Dvadeset britanskih plesnih filmova pod nazivom "Forward Motion" biće prikazani danas u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Selekciju filmova izvršili su vodeći britanski stručnjaci u oblasti plesnog filma a pre Beograda ova kolekcija predstavljena je publici u Indiji, Španiji, Australiji, Americi i Velikoj Britaniji.

U okviru programa britanskog plesnog filma, britanski reditelj sa značajnim iskustvom u ovom filmskom žanru Dejvid Hinton održaće petodnevnu radionicu plesnog filma za studente režije, montaže, produkcije, zvuka, završne godine Fakulteta dramskih umetnika i profesionalne plesače i koreografe.

Forward motion


Filmski i televizijski reditelj Hinton, poznat po saradnji sa čuvenom britanskom plesnom kompanijom DV8, koja je dolazila na Bitef, sa kojom je snimio nagrađivana filmska ostvarenja, kazao je da se veoma raduje što će raditi sa brojnim mladim ljudima iz sveta filma jer je ranije bio fokusiran na igrače.


Hinton je prvi put u ovom delu Evrope i za njega kao reditelja to je dodatno uzbuđenje.
O plesnom filmu kao žanru Hilton kaže da su neka vrsta povratka na početke filmske istorije, na neme filmove Čarlija Čaplina.


Ovi filmovi zasnovani na pokretu lako su komunicirali sa publikom širom sveta, rekao je Hilton i dodao da je plesni film kao žanr i budućnost filma jer je jezik igre direktnija komunikacija od jezičke.


"Plesni filmovi u eri globalne komunikacije preko Interneta mogu se pratiti bilo gde, možete videti na hiljade filmova", kazao je on i dodao da ono što se filmom može iskazati kroz pokret direktnije komunicira nego ono što se izgovori kroz jezički dijalog.


"Ako uspete da dosegnete tu neposrednost plesnog jezika onda su takvi filmovi razumljivi širom sveta i zato su u neku ruku budućnost filma", ocenio je Hinton. Bioskopska publika u DKCB videće i dva njegova filma "Dodiri" i"Sneg".


U selekciji "Forward Motion" biće prikazan izbor poznatih i eksperimentalnih plesnih filmova koji prikazuju različitost britanskog plesnog filma, njegove korene i uticaj koji je imao na svet.


Projekat je podeljen u tri programske celine: Uvod koji počinje u 17 sati, Izbliza od 19 i Umetnici biraju od 21 sat.


U okviru treće programske celine umetnici kao što su Akram Kan i Majkl Klark predstaviće plesne filmove koji su inspirisali njihov rad.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online