Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.11.2010.
09:22
Seecult A

Srpske neženje u Amsterdamu

Među filmovima 23. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA) našla su se i dva iz Srbije koja na različite načine govore o problemima seoskih neženja da nađu sebi životne saputnice. Film Srđana Šarenca “Selo bez žena”, koji je domaću premijeru imao na nedavnoj šestoj Slobodnoj zoni u Beogradu, te “Oženiću celo selo” Željka Mirkovića, izabrani su za program “Panorama” 23. IDFA, koji van konkurencije predstavlja ostvarenja provokativne forme ili teme.

U tom programu je i film “Run for Life” Mladena Matičevića o trojici maratonaca iz Etiopije, dok je u takmičarskom programu debitanata dokumentarac “Cinema Komunisto” Mile Turajlić o jugoslovenskoj kinematografiji za vreme vladavine Josipa Broza Tita, prenosi portal "Seecult".

Kadar iz filma "Selo bez žena"

“Selo bez žena” dirljiva je priča o trojici braće Jankovića u selu Zabrđe na jugoistoku Srbije, koja je prikazana ove godine i na ZagrebDoxu, a nastala je u produkciji Rekreative (Srbija), Les Films du Balbari (Francuska) i Mainfraimea (Hrvatska).

Jankovići sa starim, neoženjenim susedom Velimirom, jedini su stanovnici nekada žive seoske zajednice. Uslovi za život su teški, braća dele istu spavaću sobu, a najmlađi još od majčine smrti radi sve ženske poslove. Kuća im je puna fotografija razgolićenih žena sa duplerica modnih ili erotskih časopisa, pa pronaći ženu postaje pitanje opstanka i smisla njihovog života.

Najstariji brat, Zoran, odlučuje da, poput nekih poznanika, krene u obližnju Albaniju u potragu za suprugom, ali se ispostavlja da ni to nije lako, s obzirom da su u ponudi žene angažovane preko jedne agencije, očigledno nespremne za težak seoski život.

Sličnom temom bavi se i dokumentarac Željka Mirkovića “Oženiću celo selo”, priča o harmonikašu Peci koji je odlučio je da oženi sve neženje u Matvejevcu na jugu Srbije.

Prema rečima Mirkovića, to je dokumentarna bajka o srpskom selu.

Kadar iz filma "Oženiću celo selo"
 

Matvejevac ima više od 300 neoženjenih muškaraca, što je gotovo svaki treći meštanin. Selo je udaljeno samo deset minuta vožnje od Niša, u kojem živi oko 400.000 građana, ali žene ne žele na selo.

To nije problem samo u tom kraju - cela Srbija je prepuna neoženjenih mušakraca i žena, ali oni nikako da se spoje. Sela se gase, gradovi se pune, a brakova sve manje...

Glavni junak Mirkovićevog filma, neoženjeni Harmonikaš Peca (Predrag Nikolić), odlučio je da uzme stvari u svoje ruke u svom selu, odnosno da sprovede veliki projekat čiji je cilj da oženi i stare i mlade, kao i da privuče žene u selo. Njegov moto je: "Oženiću celo selo, makar mi preselo".

Prema rečima Mirkovića, njegov novi film je na granici realnosti, jer prati neverovatnu priču, ispunjenu gotovo zaboravljenim optimizmom i željom jednog junaka da se zaista nešto uradi, ma koliko to delovalo nemoguće.

“Ovaj film predstavlja dokumentarnu bajku, jer su prave vrednosti danas postale samo deo predanja za koje je retko ko u stanju da se lično angažuje, a što je najstrašnije - sve je manje onih koji i da zaista veruju u njih”, naveo je Mirković.

Snimanje filma “Oženiću celo selo” na lokacijama u i oko Gornjeg Matejevca naišlo je posle početne uzdržanosti na opšte simpatije meštana sela i upravo je veliko interesovanje za taj projekat dovelo do formiranja udruženja istoimenog naziva.

Amsterdamski festival predstavlja u 23. izdanju oko 280 filmova izabranih među 3.200 prijavljenih, a mnogi, kao i do sada, predstavljaju sumornu sliku današnjice, te ličnih i kolektivnih sudbina.

Program 23. IDFA obuhvata 84 svetske premijere, a osim više od 40 holanadskih filmova u različitim sekcijama, najviše ih je iz SAD (oko 60), Nemačke, Francuske, Britanije, Švedske...

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online