Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.11.2009.
21:31
RTS A

Beogradska premijera "Medenog meseca"

Posle publike na brojnim festivalima širom sveta, novi film Gorana Paskaljevića "Medeni mesec" u utorak će videti i gledaoci u Beogradu. Film je srpsko-albansko-italijanska koprodukcija, a govori o dva mlada para koji u potrazi za boljim životom pokušavaju da odu na Zapad.

Goran Paskaljević

Film „Medeni mesec" reditelja Gorana Paskaljevića, dobitnik nagrade publike na 50. Međunarodnom filmskom festivalu u Solunu, beogradskoj publici će biti premijerno prikazan u utorak u Sava centru.


Na Festivalu u Solunu je, pored premijere film "Medeni mesec", organizovana i retrospektiva filmova Gorana Paskaljevića, a uručena mu je i uručena nagrada „Zlatni Aleksandar", za doprinos filmskoj umetnosti.

Režiser Goran Paskaljević rekao je na konfenciji za novinare da je "Medeni mesec" do sada je prikazan na festivalima u Veneciji, Torontu, Valjadoljidu u Španiji, Abu Dabiju, Sao Paolu, Getenburgu, a film je otkupljen za prikazivanje u Francuskoj, Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj i Španiji.

Film je snimljen u koprodukciji Srbije i Albanije, a finansijsku podršku pružili su Ministarstvo kulture Srbije, Nacionalni filmski Centar Albanije i Filmska Komisija Apulja iz Italije.

"Za vreme diktature Enver Hodže, koja je trajala 40 godina, nikome iz Srbije nije bilo moguće da poseti Albaniju, na čijem tlu je bilo razasuto nekoliko stotina hiljada odbrambenih bunkera, a danas, posle problema sa Kosovom, takođe je veoma mali broj Srba koji se odlučuje da ode u tu zemlju", podsetio je Paskaljević.

On je istakao da su predrasude i loše vođena politika, doprineli latentnoj netrpeljivosti između dva naroda.

"Kada sam pre tri godine otišao u Tiranu, na njihov poziv da predstavim svoje filmove 'Bure baruta', 'San zimske noći' i 'Optimisti', krenuo sam sa predrasudama, a tamo sam dočekan fenomenalno", kaže Paskaljević.

Reditelj „Medenog meseca" je upravo posle te posete dobio ideju za film, triptih, sa mešovitom ekipom glumaca i saradnika.

Paskaljević objašnjava da se film sastoji od albanske priče o mladom paru koji želi da napusti domovinu jer im niz okolnosti ne dozvoljava da realizuju svoju ljubavnu vezu, srpske priče o mladom paru koji želi u Zapadnu Evropu nadajući se da će tamo imati više šansi nego u Srbiji, a u trećem delu se prepliću sudbine ta dva para.
 

"Njihove priče se odvijaju paralelno i oni se nikada neće sresti, kao što bi to bilo uobičajeno u filmovima standardne dramaturgije, ipak, siguran sam da će gledaoci na kraju filma imati utisak da su ti mladi ljudi zajedno", rekao je Paskaljević.

Snimanje filma teklo je bez velikih poteškoća i Paskaljević naglašava da su se srpska i albanska ekipa tokom snimanja veoma zbližile, a glumci iz Albanije doći će u Beograd, na premijeru.

U filmu igraju Nebojša Milovanović, Jelena Trkulja, Jozef Široka, Mirela Naska, Bujar Lako, Lazar Ristovski, Petar Božović, Danica Ristovski, Fabricio Buompastore, Domeniko Mongeli i Arnon Balas, a scenario za film radili su Goran Paskaljević i Genc Permeti.
 

Paskaljević je naveo da su karte za premijeru filma puštene u prodaju, a da je cena karata 300 dinara, što je i cena za redovne projekcije.

Film će u beogradskim bioskopima „Kolosej" i „Roda sinepleks" početi da se prikazuje od 26. novembra.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online