Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.10.2010.
12:30

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Umetnici poboljšavaju komšijske odnose

Poslednjih nekoliko godina srpski glumci postali su glavni junaci hrvatskih TV serija, dok njihove kolege iz Hrvatske igraju zapaženije uloge u srpskim filmovima. Kao nekad u vreme bivše Jugoslavije umetnici rade bez prepreka, ne doživljavaju neprijatnosti na snimanjima, a problem ne predstavlja ni jezik, jer najčešće glume Beograđane koji žive u Hrvatskoj.

Glumca Maja Noveljić-Romčević sa mlađim kolegom Nenadom Stojmenovićem prva je srpska glumica koja je igrala jednu od glavnih uloga u hrvatskoj sapunici "Ljubav u zaleđu" pre pet godina.


- U vreme kada sam dobila ponudu da radim u Hrvatskoj nije bilo lako doneti odluku. Do tada nijedna srpska glumica nije radila tako nešto i bilo je prirodno da imam mnoge dileme, strepnje i strahove, jer mi je mnogo toga bilo nepoznato. S druge umetničke strane, za mene je to bio veliki izazov i šansa koju nisam želela da propustim - priseća se Maja. Ona je igrala u 175 epizoda, koje su snimljene šest meseci, ali ona posebno hvali saradnju i druženje sa hrvatskim kolegama.


- Bio je pravoslavni Božić i iz Beograda su mi stigli muž i sin. Od osoblja hotela u kome sam bila smeštena dobila sam posebnu čestitku, a na recepciji me je čekao paket u kome je bila torta, flaša vina i puno raznih đakonija. Moje kolega su na taj način poželeli da se osećam kao kod kuće i uživam sa svojom porodicom - priča Maja i dodaje da zarada zavisi od obima posla, a da su za glumce najisplativije serije od 100 i više epizoda bez obzira u kojoj se državi snimaju.


- Takve serije zahtevaju veći broj sati i naporniji rad, pa često nemate vremena da potrošite novac dok ne završite posao, pa onda honorar izgleda slađi i veći. Iz iskustva znam da su honorari u Srbiji bolji, ali se retko snimaju veće serije. Često sam slušala od novinara, a i od prolaznika na ulici da sam ja više uradila za hrvatsko-srpske odnose nego svi političari do tada.


Branislav Lečić koji je bio angažovan u hrvatskoj kriminalističkoj seriji "Urota" smatra da su glumci doprineli povezivanju bivših jugoslovenskim republika.
- Mi smo prvi pokrenuli neku vrstu razmene i na taj način su doprineli da ljudi budu opušteni i da se smiri napetost. Radio sam u Zagrebu, u Istri, Sloveniji, Crnoj Gori... Kulturni prostor bivše Jugoslavije sve više postaje zajednički što je dobro za sve nas. A, što se tiče honorara sve zavisi od posla do posla. Može biti loše i kod nas, ali i u Hrvatskoj, tako da nema pravila. Visina honorara najviše zavisi od produkcije i da li je u pitanju serijski program, film ili pozorište. Najviše se zarađuje na televiziji, dok su rad na filmu i pozorištu jeftiniji - kaže Lečić.
 

Najskuplji - Katarina i Nikola


Karatina Radivojević, koja igra u seriji "Najbolje godine" (ima oko 160 epizoda) trenutno je najplaćenija srpska glumica u Hrvatskoj. Ona zarađuje 500 evra po snimljenoj epizodi, pa kako se pohvalila medijima od honorara u ovoj seriji može da kupi manji stan u Beogradu.

 

Cenovnik za glumce u Hrvatskoj, kao i u Srbiji je šarolik i zavisi pre svega od popularnosti. Najplaćeniji hrvatski glumac je Ivo Gregurović (igrao u seriji "Jesen stiže dunjo moja") koji dobija 1.500 evra po epizodi. U Srbiji najskuplji glumci su Nikola Kojo i Miki Manojlović, koji ne žele da pričaju o svojim honorarima, ali nema sumnje da njihov angažman košta nekoliko hiljada evra.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online