Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.10.2010.
23:11
Tanjug A

Šutanovac i Vorlik: Snimite film o operaciji "Haljard"

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je da javnost u Srbiji i SAD nije dovoljno informisana o događajima iz 1944. godine u selu Pranjani, kada su srpski seljaci spasili više od 520 američkih pilota i da o tome treba snimiti film, sa čime se složila i američka ambasadorka u Meri Vorlik.

Šutanovac je rekao da taj istorijski trenutak nije adekvatno zabeležen u knjigama u Srbiji i SAD i da zato nema adekvatnu podršku građana ni sa jedne strane.

Pranjani nisu poznati samo po "Rakijadi": Dragan Šutanovac i Meri Vorlik


On je naveo da operacijom "Haljard" svi treba da budu ponosni, jer je tada spašeno više od 500 pilota i članova posada, što je predstavljalo izuzetno veliki podvig u Drugom svetskom ratu.


"Voleo bih da nađemo mogućnosti i suguran sam da bi Ministarstvo odbrane podržalo tu ideju, jer su srpski i američki narod zajedno ginuli za slobodu", rekao je on, u prilog ideje za snimanje filma o tom događaju.


Šutanovac je podsetio da je razgovarao s više stranih producenata tokom njihovog boravka u Srbiji, da se snimi film na osnovu knjige o operaciji "Haljard" koja je napisana u SAD - "Petstotina zaboravljenih".


Srpski minsitar je naveo da se na sajtu Ministarstva odbrane može videti desetominutni dokumentarni film o toj operaciji.


Ambasadorka Vorlik se složila sa srpskim ministrom odbrane da film treba snimiti i dodala da se mnogo toga može uraditi na informisanju javnosti o operaciji "Haljard".

Vorlik je ukazala da je ta operacija primer prave saradnje Srbije i SAD i izrazila zahvalnost meštanima sela Pranjani na onome što su učinili pre više od šest decenija.

Kako su Šumadinci spašavali američke pilote

 

Operacija "Haljard", iz leta 1944. godine, smatra se jednom od najuspešnijih spasilačkih misija izvedenih iza neprijateljskih linija u istoriji ratovanja.


Tada je oko 1.000 američkih pripadnika vazduhoplovnih snaga oboreno je iznad okupirane Jugoslavije, od kojih najviše u Srbiji, a u selu Pranjani je u avgustu 1944. godine počelo spasavanje više od 520 savezničkih pilota.


"Uz pomoć srpskog lokalnog stanovništva napravljena je pista, tako da su američki avioni mogli da slete i spasu pilote", rekla je juče ambasada SAD u Beogradu, podsetivši da su oboreni piloti potom učestvovali u kampanji za uništenje nemačke naftne mreže.


Pripadnici Vazduhoplovnih snaga SAD po povratku u otadžbinu posvedočili su o požrtvovanosti lokalnih srpskih seljana koji su ih hranili i štitili, u nekim slučajevima i do šest meseci.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online