Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 30.09.2010.
11:03 >> 14:51h
Politika A

"Srpski film" pred zabranom?

"Srpski film" koji se tek nekoliko dana prikazuje u bioskopima, a koji meć mesecima izaziva polemiku i oštre kritike na Internetu, moga bi da bude zabranjen. Grupa sociologa, psihologa, tužioca, naučnih i umetničkih radnika utvrđuju da li ovo ostvarenje, zbog scena nasilja, sadrži elemente za pokretanje krivičnog postupka.

Mučna scena iz filma sa Katarinom Žutić u njoj

Grupa u kojoj su filmski kritičari, tužioci, sociolozi, psiholozi, naučni i umetnički radnici, ali i drugi relevantni stručnjaci, razmatra mogućnost da neki delovi "Srpskog filma”, reditelja Srđana Spasojevića, zbog scena nasilja, u sebi sadrže elemente krivičnog dela.

Kako piše današnja "Politika” nadležni državni organi zatražili su od ekspertske grupe mišljenje da li konkretne scene u "Srpskom filmu” mogu da uzrokuju pokretanje krivičnog postupka.

Iako je zatraženo mišljenje stručnjaka koji bi razmatrali ovakvu mogućnost, bar za sada je, sve u domenu spekulacija. Celu priču pokrenuli su razni komentari, ogorčenja u vezi sa "Srpskim filmom”. Upravo ti komentari uzrokovali su da se zatraži stručno mišljenje o čitavom slučaju.

Prema mišljenju stručnjaka postoje izvesne indicije da bi u nekim scenama, eventualno postojali elementi protiv časti i polnog morala ili nekog dela u vezi sa zaštitom maloletnika. Ipak, "Srpski film” odnosno neke od njegovih scena, još nisu "stigle” do državnih organa.

Zlostavljanje bez kraja

Reditelj se zahvaljuje na cirkusu

 

Reditelj filma Srđan Spasojević kaže da ne zna koliko ima istine, a koliko senzacije u jednoj takvoj apsurdnoj informaciji, ali da mu je drago da je "Srpski film” skrenuo pažnju na probleme sa kojim se svakodnevno suočavamo.

"Nadam se da je ta komisija svesna postojanja filmske glume, režije i montaže i da neće procesuirati imaginarne filmske likove, već će se pozabaviti ljudima i problemima zbog kojih je ovaj film napravljen i na čije smo postojanje želeli da ukažemo i protiv kojih dižemo svoj glas. 'Srpski film' se bavi filmskom realnošću i strahotama koje smo svi osetili na svojoj koži, bilo kao žrtve ili kao oguglali posmatrači, sa uporištem u svakodnevnim crnim hronikama od kojih okrećemo glavu sa uverenjem da se događaju nekom drugom. Nadam se da će na kraju i ova vrsta angažovanja biti kanalisana u pravom smeru - prema užasima na koje smo ukazali, a u isto vreme zahvaljujem na ovom cirkusu koji će podići interesovanje javnosti za 'Srpski film'", rekao je Spasojević.

"U našem zakonodavstvu ne postoji nikakva cenzura u smislu da se neka dela unapred pregledavaju ili da se donese odluke o njegovoj zabrani. Postoji mogućnost da se posle njegovog publikovanja, prikazivanje filma zabrani u smislu Zakona o javnom informisanju. U slučaju da se utvrdi da postoji neko krivično delo, postupak je potpuno drugačiji - pokreće se krivični postupak", objašnjava sagovornik "Politike” koji je želeo da ostane anoniman.

Na nedavno održanom "Frajt festu” u Londonu, film nije prikazan s obzirom na to da su britanski distributer ovog ostvarenja i organizator festivala želeli da prikažu integralnu verziju filma, a ne onu koju je odobrio Britanski odbor za klasifikaciju filmova (BBFC). Naime, pomenuti odbor je odobrio znatno kraću verziju filma jer je na integralnoj verziji filma intervenisano 49 puta.

BBFC je procenio da "Srpski film” sadrži scene šokantnog nasilja i eksplicitnog seksa i zatražio da se za prikazivanje iz filma izbaci skoro četiri minuta materijala.

Povodom ocena da je šokantan u scenama nasilja reditelj Srđan Spasojević je tada rekao da "Srpski film” žanrovski može da spada u triler dramu sa horor elementima, a s obzirom na to da je ljubitelj američkih filmova sedamdesetih godina prošlog veka, sigurno je tu pokupio neke uticaje.

"Film sadrži scene nasilja, ali nije pornografija. Ceo film je jedna džinovska metafora naših najdubljih i najiskrenijih osećanja koja imamo u ovoj sredini i u svetu u kom živimo. Scene nasilja su samo oruđe da se na bukvalan način ta metafora predstavi", izjavio je reditelj nedavno Tanjugu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.09.2010. 13:24
I treba da se zabrani! Neko ozbiljno bolestan je pravio ovaj film. Novac je iz "privatnih fondova", prikazan je prvo u inostransvu, i jos jedan u nizu filmova u kojem/ma smo oblaceni. Na kraju jedne izuzetno retardirane i bolesne scene S.Trifunovic kaze:"prava srecna srpska porodica". Zaista? Znaci, ispljuj zemlju i zaradi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online