Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.09.2010.
05:15
Seecult A

Dani austrijskog filma

Austrijski reditelj Štefan Ruzovicki, dobitnik Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja 2008. za film “Falsifikatori” biće gost Beograda povodom “Dana austrijskog filma” koji će biti održani od 14. do 20. oktobra u Dvorani Kulturnog centra, prenosi "Seecult".

Ruzovicki će otvoriti tu manifestaciju uoči projekcije filma “Falsifikatori”, koji će tako imati bioskopsku premijeru u Srbiji, a govori o zatvorenicima u koncentracionim logorima koji su morali da prave lažni novac tokom Drugog svetskog rata.

“Dani austrijskog filma” predstaviće aktuelnu sliku austrijske kinematografije i stanje duha te zemlje.

"Falsifikatori", dobitnik Oskara

Selektor Nebojša Popović odabrao je 12 filmova, medju kojima je i ovogodišnji austrijski kandidat za Oskara “Malecka”, zatim najgledaniji austrijski film u 2009. godini, crna komedija “Do poslednje kosti”, satira “Uključi mozak!” o štimovanju rejtinga TV emisija, te film o sudbinama onih koji sa istoka dolaze na zapad “Saveti gospodina Kuke” ili bar pokušavaju da dodju, što prikazuje film “Trenutak slobode”.

Najavljena je i drama o sukobu generacija u austrijskoj porodici “Sve nevidljive stvari” i film nuklearne katastrofe “Prvi dan” koji je austrijska televizija ÖRF, kao producent, dala besplatno za “Dane austrijskog filma”.

Na programu su i porodična komedija “Sitne ribe”, psihološka drama “Rimini”, ljubavni omnibus “Universalove” i jedan od najboljih austrijskih filmova u 2010. godini - triler “Pljačkaš” koji će biti prikazan na zatvaranju.

Moto manifestacije “Drugi - to smo mi” nastao je kao posledica izabranih filmova, a ne kao kriterijum za izbor.

Prema navodima KCB-a, sve odabrane filmove povezuje spremnost da se preuzme odgovornost za život onih sa kojima i pored kojih živimo, jer tako najbolje branimo sopstveni integritet i imamo prava da očekujemo da nam drugi pomognu.

Cilj je da filmovi, uz one koji su već prikazani u bioskopima, poput “Bele trake” i “Revanša”, odnosno na festivalima u Srbiji (filmovi Ulriha Zajdla, Džesike Hausner, Barbare Albert i Mihaela Hanekea), upotpune sliku o savremenom austrijskom igranom filmu kao sve uvaženijoj pojavi na evropskoj filmskoj mapi.

Prodaja ulaznica za “Dane austrijskog filma”, po ceni od 200 dinara, počinje 10. oktobra.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online