Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 05.09.2010.
22:51
Seecult A

Afrikanci trijumfovali na Srebrnom jezeru

Gran pri SilaFesta, Međunarodnog festivala turističkog i ekološkog filma koji je održan na Srebrnom jezeru i Velikom Gradištu, pripao je filmu “Afrički izgubljeni raj” Džejmsa Birna (James Byrn) o pustošenju nacionalnog parka Gorongoza u Mozambiku, kao posledice višegodišnjeg građanskog rata, prenosi portal "Seecult".

Značajan broj jedinstvenih životinjskih vrsta gotovo je u potpunosti istrebljen, a pobednički film drugog SilaFesta prikazuje napore biologa, zoologa, ekoloških radnika i mnogih drugih da se slonovi, nilski konji, zebre, gnuovi, impale i bivoli premeste u park kako bi se obnovio i ponovo postao jedna od najvećih planetarnih oaza životinjskog i biljnog sveta.

Nagrađeni na ovogodišnjem SilaFestu

Taj visokobudžetni film spada u vrhunska ostvarenja “National Geographica” i istovremeno poseduje i ekološku i turističku dimenziju, jer ne promoviše samo problem uništenja flore i faune u jednoj od najvećih afričkih oaza, već predstavlja i poziv za sve ljubitelje životinja i prirode iz celog sveta da posete ovu jedinstvenu oazu, saopštili su organizatori Silafesta, održanog od 29. avgusta do 4. septembra na Srebrnom jezeru.

Nagradu je, u ime producenta filma iz SAD, primio Altino Filipe Auze, ataše za kulturu Mozambika u Ruskoj Federaciji.

Nagradu Zlatni talas za najbolji turistički film dobilo je ostvarenje austrijskog režisera Andreasa Mešuha “Stirija - zeleno srce Austrije”, koji prikazuje male probleme turista iz čitavog sveta na godišnjim odmorima i drugim putovanjima. Lepota zelenih predela, gostoljubivosti i prostosrdačnosti domaćina plene gledaoce ovog filma čija estetika izaziva neodoljivu želju da se sve ono što je prikazano u filmu vidi i uživo.

Srebrni talas za najbolji turistički film pripao je danskom režiseru Andersu Garde Konsaughu za film “Kalundborg - odredište iz snova”, u kojem se jedna dama priseća vremena provedenog na lepim ostrvima u Baltičkom moru, ljudi koje je upoznala i živopisnih osećanja nastalih na proputovanju.

Film pokazuje poseban dar autora za uklapanje velikog broja snimaka u posebne kolaže koji se prepliću na ekranu i izazivaju stalnu promenu pažnje i osećanja posmatrača.

U kategoriji ekološkog filma Zlatni talas pripao je takođe filmu “Afrički izgubljeni raj” koji je po kvalitetu i uloženom radu daleko odudarao od konkurencije na ovogodišnjem Silafestu, bar kada je reč o ekološkim filmovima.

Srebrni talas za drugi najbolji ekološki film poneo je režiser Anders Marcio Santos Duarte iz Brazila za film “Santa Catarina”. To delo na velikom platnu prikazuje grad Santa Katarina u Brazilu u sva četiri godišnja doba i poseban akcenat stavlja na lepotu tamošnjih predela, prelepe pejzaže parkova, cvetnih vrtova, igru i cvrkut ptica, talasanje žitnih polja i brojne druge čari divlje prirode.

U posebnoj kategoriji za najbolji srpski turistički film, čiji je cilj da podstakne što više domaćih autora da kreiraju kvalitetne filmove o Srbiji, nagradu Zlatni pincum ponela je Ivana Rethas za ostvarenje “7 u 7”. Taj film nastao je u želji mlade autorke da predstavi Kragujevac na nov način i pokaže u čemu sve turisti koji posete privredni i kulturni centar Šumadije mogu uživati. Film “7 u 7” predstavlja jedinstvenu pozivnicu u Kragujevac kakvu bi trebalo da ima svaki značajniji grad i turističko mesto u Srbiji, naveli su organizatori Silafetsa.

Među ostalim srpskim turističkim filmovima istakalo se ostvarenje “Đavolja Varoš” režisera Jovana Marinkovića, kome je dodeljena nagrada Srebrni pincum. Film na produhovljen način opisuje jedno od 77 svetskih čuda prirode na planini Radan pokraj Kuršumlije i otkriva magičnu privlačnost i tajnovitost ove jedinstvene turističke lokacije u Srbiji.

Kao najbolji u kategoriji domaćeg ekološkog filma, nagradu Zlatni pincum poneo je film “Plodovi zime” Nekompromitovanih intelektualaca Beograda. Taj kratki šestominutni film bavi se problemom najlonskih i plastičnih kesa razbacanih po čitavoj Srbiji i upozorava da je potrebno hiljade godina da se one razgrade.

Srebrni pincum za najbolji srpski ekološki film dodeljen je rediteljki Aleksandri Božović i za delo “Žrtvovani za čovečanstvo” koje ukazuje na zlostavljanje i ubijanje životinja u medicinske i farmaceutske svrhe.

Četvoročlani inernacionalni žiri dodelio je i više drugih nagrada - za najbolji originalni scenario, najviši umetnički senzibilitet, kao i nagrade za najbolji sportski film (Povratak na Kosovo, režija Vladimir Banić, Srbija), najbolji religiozni film (Manastir Lambach - Austrija, režija Adriano Botaro, Austrija), najbolji turistički promo film (Istočna Moravija - vikend priča, režija Ivan Marek, Češka), najbolja turistička reportaža (Ekstremno hodočašće, režija Marija Grulović, Srbija), najbolji kulturni turistički film (Šopenova Mazovija, režija Zbignjev Šimera, Poljska) i najbolji umetnički turistički film (Veliki Novgorod - kolevka Rusije, producent Alla Osipova, Rusija)

Ceremoniji dodele nagrada prisustvovali su i predsednik Međunarodne federacije turističkog filma (CIFFT) Aleksander Kamel, čuveni višestruki dobitnik oskara za kostimografiju i specijalne efekte Arthur H. Colin i predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online