Utorak 4. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.11.2009.
02:00
Seecult A

Počeo 50. Solunski filmski festival

Međunarodni filmski festival u Solunu (TIFF) u jubilarnom, 50. izdanju, koje je svečano otvoreno 13. novembra, predstavlja 240 igranih i kratkih ostvarenja, a sloganom “Zasto bioskop sada?” priziva reči Žana Renoara: “U želji da se bioskop, film održi u životu, moraćemo sve da pronađemo ispočetka”.

Jubilarni Solunski festival svečano je otvoren specijalno režiranom ceremonijom, u prisustvu grčkih zvaničnika i mnogobrojnih gostiju, a počeo je filmom nemačkog reditelja turskog porekla Fatiha Akina “Soul Kitchen”, koji je takodje bio prisutan.

Ceremonija otvaranja bila je događaj po sebi - počela je ređanjem svih 50 filmskih plakata u velikoj dvorani biskopa “Olimpion” na velikom ekranu, a završena pitanjem koje je moto 50. TIFF-a: “Zašto bioskop, film sada?” Usledio je kraći film u 3D tehnici koji je, podsećajući na klasike, pokazao kuda film ide danas.

Direktorka festivala Despina Muzaki potom je govorila o važnosti filmske kreacije u vreme krize, ističući značaj festivala za kulturno utemljenje samog grada Soluna.

“Film je oružje kojim se otkriva svet i upoznaju oni drugi. U vremenima krize film je - odgovor”, poručila je ona, osvrćući se potom na sve koji su ugradili svoj rad, znanje, entuzijazam i dobru volju u tu manifestaicju staru pola veka. Sve prisutne pozvala je da otvore širom oči i dušu za sve filmske domete koji slede.

Sve što se događalo u velikoj dvorani biskopa “Olimpion” prenosilo se na veliki ekran postavljen na jednom od najlepših trgova u gradu, na skveru Aristotelus uz samo more, gde se i taj biskop nalazi.

Pozivajući umetnike, filmske profesionalce i publiku, da još jednom potraže odgovore o prirodi i ulozi bioskopa i filma uopšte, 50. TIFF nudi do 22. novembra u konkurenciji 15 debitantskih i drugih filmova svojih autora, a prvi put ove godine nagrada Zlatni Aleksandar podrazumeva svih 40.000 evra, a Srebrni 25.000.

Kinematografije Balkana i ove godine su izuzetno prisutne, a posebno srpska, iako je nema u glavnoj konkurenciji.

Tu je zato velika retrospektiva jednog od najplodnijih srpskih reditelja Gorana Paskaljevića - biće prikazan ceo njegov filmski opus od 15 filmova, koji podrazumeva i dva kratka filma. Počeće desetominutnim filmom “Pan Hrska” iz 1969. godine, a zatvoriće je najnoviji film Paskaljevića, ovogodišnji “Medeni mesec”.

Direktorka Festivala Despine Muzaki izjavila je za "Varajeti" da je retrospektiva Paskaljevića “prikladan omaž za obeležavanje 50-godišnjice postojanja te umetničke manifestacije”.

Retrospektivu Paskaljevića prati i nagrada Zlatni Aleksandar za doprinos filmskoj umetnosti koja će mu biti svečano uručena 19. novembra u najvećoj festivalskoj dvorani u bioskopu “Olimpion”.

Osim Paskaljevića, iz Srbije poseban status na 50. TIFF-u ima i glumica Mirjana Karanović, kao članica međunarodnog žirija kojim predsedava grčki režiser Teo Angelopulos.

Srpski film zastupljen je i u programu “Balkanski pregled”, u kojem će biti prikazani “Obični ljudi” Vladimira Perišića i “Tamo i ovde” Darka Lungulova, uz još 11 filmova, među kojima su i “Metastaze” Branka Šmita i “Tulum” Dalibora Matanića iz Hrvatske, “Slovenačka devojka” Damjana Kozolea, “Najsrećnija devojka na svetu” Radua Žudea i “Policijski, pridev” Korneliua Porumboiua iz Rumunije, te “Istok Zapad Istok” Đerđa Džuvanija, kao i “Istočne igre” Kamena Kaleva, prvi bugarski film prikazan u Kanu posle gotovo 30 godina.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online