Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 08.05.2019.
19:40
Vestionline A

Film "Linija života" otvara Beldocs festival

Festival dokumentarnog filma Beldocs počinje večeras filmom “Linija života”, reditelja Darka Bajića. Ovo je 12. Beldocs po redu i trajaće do 15. maja. U okviru festival u bioskopskim salama širom Beograda biće prikazano preko 100 dokumentarnih filmova iz celog sveta.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pored međunarodnog i domaćeg takmičarskog programa posetici će moći da uživaju i u muzičkim, biografskim i umetničkim dokumentarcima, kao i u retrospektivama autora Kazua Hare i Gorana Devića.

Tročlani žiri odlučivaće o nagradama u domaćem takmičarskom programu 12. Beldocs-a, a čine ga slovenačka filmska rediteljka Varja Močnik, publicista, književnik i dobitnik Ninove nagrade Svetislav Basara i Manuel Mozos, filmski reditelj iz Lisabona.

Šest domaćih filmova u takmičarskom delu festivala

"Taurunum Boy" Jelena Maksimović i Dušan Grubin prate zemunskog tinejdžera i njegovo okruženje tokom letnjeg raspusta, s prelaska iz osnovne u srednju školu. Ovaj film prikazuje današnju omladinu bez jasnog cilja i ideje šta žele od svog života.

Film "Centar" Ivana Markovića je dokumentarac o Centru "Sava" u Beogradu, jednoj od kapitalnih građevina bivše SFRJ kojom je manifestovana političko-društvena ideja socijalističkog poretka, prikazuje zaostavštinu jednog vremena sa svim problemima daljeg opstanka.

“To sam što jesam – Gipsy Mafia" Andrijane Stojković je film koji obrađuje hip-hop bend. To je priča o životu dva brata, Roma iz Srbije koji rade u Nemačkoj, koji u svojim pesmama kritikuju rasizam i neoliberalni kapitalizam.

"Deca proleća" Dušana Solomuna proučava pitanje sirijskih izbeglica u Nemačkoj. Ljudi koji su pre nekoliko godina prolazili kroz trnovit put, nadajući se boljem životu na zapadu, bez stradanja i patnji koje su zadesile njihovu otadžbinu.

"Na crnoj listi", film Sare Marković i Nikole Dragovića, je dokumentarac o pripadnicima Falun Gonga (Falun Dafe) u Srbiji i njihovom progonu i hapšenju u Beogradu 2014. godine tokom ekonomskog samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, oslikavajući ono što se dešava kada se finansijski interesi stave ispred ljudskih prava.

Među njima je i biografski film o našem rok bendu "Električni orgazam za ljude budućnosti", u režiji Marije Vukić.  Ovo delo oslikava značaj jednog od najpopularnijih i najdugovečnijig rok bendova na prostoru bivše Jugoslavije.  

Promena lokacija

Zbog iznenadnog zatvaranja Dvorane kulturnog centra Beograda obaveštavamo javnost da će filmovi predviđeni za prikazivanje u DKC-u u okviru Beldocs-a biti prikazani u istim terminima i to na novim lokacijama: 9. maja u Art Bioskopu Kolarac i od 10. do 14. u Kombank dvorani, sala 6. Karte kupljenje za DKC projekcije mogu se zameniti u novim prostorima održavanja pred početak projekcija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online