Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.07.2010.
16:49
Tanjug A

Oliver Stoun "zaratio“ sa Izraelom

Izraelski ministar za dijasporu Juli Edelštajn kritikovao je čuvenog američkog režisera Olivera Stouna zbog izjava u kojima je nastojao da umanji holokaust, branio iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinežada i žalio se na jevrejski uticaj u SAD, preneli su izraelski mediji.

Izvinite, malo sam se zaneo: Oliver Stoun


Edelštajn je ocenio da je Stounova izjava rasistička i antisemitska, dodavši da mu se od nje smučilo.
 

"Pored neznanja koje dokazuje u svojim komentarima, njegova demonizacija jevrejskog naroda mogla bi biti nastavak 'Protokola sionskih mudraca'. Kada čovek Stounovog ugleda kaže takve stvari, to može da dovede do novog talasa antisemitizma i antiizraelizma i čak može da nanese stvarnu štetu jevrejskim zajednicama i pojedincima", upozorio je izraelski ministar.


Stoun je u intervjuu britanskom "Sandej tajmsu" rekao da je usredsređenost Amerike na holokaust produkt "jevrejske dominacije u medijima", najavivši da će njegova nova dokumentarna serija "Tajna istorija Amerike" sagledati Hitlera i Staljina "u kontekstu".


"Hitler je mnogo više štete naneo Rusima nego jevrejskom narodu, 25 ili 30 (miliona ubijenih)", rekao je režiser i scenarista, dobitnik tri Oskara.
 

Na pitanje novinara zašto je toliko mnogo pažnje posvećeno holokaustu Stoun je odgovorio: "Jevrejska dominacija u medijima. Postoji veliki lobi u SAD. Oni su vredni radnici. Oni su najmoćniji lobi u Vašingtonu".


Stoun se izrazio pogrdno o uticaju Izraela na spoljnu politiku SAD i nazvao "užasnom" politiku prema Iranu.


"Ne mora značiti da je Iran dobar. Ali mi ne znamo čitavu priču", rekao je Stoun, koji se nedavno sastao sa iranskim predsednikom Ahmadinežadom.


Stoun je, s druge strane, pohvalio predsednika Venecuele Uga Čavesa, rekavši da je on hrabar i otvoren čovek koji ne cenzuriše internet u svojoj zemlji.

Režiser je izazvao buru reagovanja kada je na jednoj konferenciji za novinare u januaru branio Hitlera.

"Hitler je laka žrtva kroz istoriju i korišćen je jeftino. On je produkt serija akcija. To je uzrok i posledica", rekao je tada Stoun.


Rabin Marvi Hier, direktor Centra "Simon Vizental", čije je sedište u Los Anđelesu, odgovorio je da je sagledavanje Hitlera "u kontekstu" isto što i stavljanje kancera u kontekst, "umesto da se prizna ono što to stvarno jeste - užasna bolest, kao što se mora priznati da je Hitler krajnji izraz zla".


Stoun se sinoć izvinio za izjavu britanskom listu. "U pokušaju da stavim širi istorijski naglasak na zločine koje su počinli Nemci protiv mnogih naroda, učinio sam nespretnu asocijaciju na holokaust, zbog čega mi je žao", naveo je Stoun u saopštenju.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online