Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.07.2010.
18:25
Tanjug A

"Beli, beli svet" premijerno u Lokarnu

Film Olega Novkovića "Beli, beli svet" imaće svetsku premijeru 6. avgusta u glavnoj selekciji 63. festivala u Lokarnu, u Švajcarskoj, na kome će od 4. do 14. avgusta predstavljati srpsku kinematografiju u veoma oštroj selekciji za glavnu nagradu festivala "Zlatni leopard", najavila je producentska kuća Vest end prodakšn (West End Productions).

Pored Kana, Berlina i Venecije Lokarno se ubraja u najuticajnije svetske filmske festivale A kategorije, a učešće našeg filma u zvaničnom programu još je značajnije ako se ima u vidu da srpski film već skoro više od deceniju nije imao svoje predstavnike u glavnim selekcijama najznačajnijih filmskih festivala, navela je ta kuća.


Reč je i o prvom učešću srpskog filma u glavnom programu festivala u Lokarnu pa su srpski producenuti, Milena Trobozić Garfild i Uliks Fehmiu to ocenili kao veliku podršku i pohvalu našem filmu.


Novi Novkovićev film "Beli, beli svet", o neuništivosti života, čak i kada je sve drugo uništeno, nastao je prema scenariju koji je on napisao sa poznatom dramskom autorkom Milenom Marković.

Beli, beli svet

Radnja ove moderne tragedije u srpsko - nemačko - švedskoj koprodukciji, podržane i na konkursu Euroimaža, događa se u rudarskom gradu Boru - nekada simbolu socijalističkog prosperiteta, a danas propadanja i beznađa. U takvom ambijentu, dešava se fatalna ljubav između mračnog, nemilosrdnog, starijeg muškarca i izgubljene mlade devojke - balkanski tango.


U filmu igraju Uliks Fehmiu, Hana Selimović, Jasna Đuričić, Nebojša Glogovac, Boris Isaković, Milica Mihajlović, Marko Janketić i Meto Jovanovski. Direktor fotografije filma "Beli, beli svet" je Miladin Čolaković, a originalnu muziku i songove komponovao je Boris Kovač.


"Veoma smo ponosni sto ćemo predstavljati našu kinematografiju na ovako prestiznom filmskom festivalu, pred najznačajnijim predstavnicima filmske industrije i svetsih filmskih medija. Ovo jedan od pet najznačajnijih filmskih festivala u Evropi pa i u svetu i filmovi uvršteni u glavnu selekciju dobijaju automatsku vidljivost. Učeše na ovako značajnom festivalu predstavlja odskočnu dasku za dalji prodor filma pred svetsku publiku. Mislim da je to veoma važno za naš film ali i za srpsku kinematografiju jer se naš autor i film na kraju predstavljaju u zvaničnoj selekciji a ne na nekom od pratecih programa. To je znacajan pomak za sve nas zajedno", rekla je Trobozić.


Ove godine zvanična selekcija festivala u Lokarnu privlači posebnu pažnju jer je na čelo festivala došao Olivije Per, koji je do prošle godine bio na čelu kanskog Kenzena (15 dana autora ).

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online