Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.01.2018.
00:55
S. Đurić - Vesti A

Uzavrele strasti zbog "Nemanjića"

Prva epizoda serije RTS-a "Nemanjići - rađanje kraljevine" scenariste Gordana Mihića i reditelja Marka Marinkovića izazvala je burne reakcije i mahom negativne kritike u javnosti, posebno što je u pitanju najskuplji projekat RTS-a. Reditelj Srđan Dragojević najviše je imao zamerki na račun glumca Mladena Nelevića, koji tumači lik Stefana Nemanje.

M. Karović
Zahtevan projekat: Scena iz serije "Nemanjići - rađanje kraljevine"

- Mladen je odličan glumac, ali vođen loše. On ima ideju da je njegov lik svetac, a nije u trenutku kada ga igra. Ima zubobolju, muče ga šuljevi. Tako se glumac vodi. Ovo je pristup "na talasaj", a rezultat skroman ako se za njega odlučiš - napisao je Dragojević i dodao da se deci glumcima niko nije posvetio. Brojne kritike nisu uznemirile reditelja Marka Marinkovića jer je već imao slična iskustva.

Mnogi će nam suditi

- Trudili smo se da ništa ne ulepšavamo. Mnogi će nam suditi da li je ili nije prvi srpski kralj, zašto ima ovakve zube, šake, kostim... Ali, mi ne želimo da sudimo istoriji, niti likovima. Radimo po scenariju i verujemo tom delu autorske ekipe koja je zadužena za ličnosti i događaje. Pokušavamo da odbranimo naše likove, a ne da im sudimo, jer i oni su ljudi - kazao je Ćetković.

- Tako je bilo i sa serijom "Moj rođak sa sela", koju su gledaoci na kraju prihvatili i postala je jedna od najgledanijih. Društvene mreže treba oslušnuti i čuti, ali ova serija je namenjena gledaocima. Nadam se da će, nakon što budu emitovane i ostale epizode, gledaoci videti veliki trud i napor koji smo uložili u Nemanjiće - rekao je Marinković za domaće medije. Na spekulacije da je budžet serije bio 3,2 miliona evra, on podseća da to u svetskim okvirima i nije preskupo.

- U poređenju sa svetskim produkcijama naš celokupni budžet je, na primer, trećina epizode "Igra prestola" - dodaje Marinković. Direktor RTS-a Dragan Bujošević smatra da svako ima pravo na svoje mišljenje i komentare, posebno na društvenim mrežama.

- Društvene mreže ne mogu da daju jasnu sliku o seriji. Komentari su u rasponu od "loše je" do "fantastično" i sve to na jednom istom portalu. To nije reprezentativan uzorak, kao što nisu ni tvitovi. Hajde da u miru sačekamo početak emitovanja serije u februaru, da odgledamo makar polovinu epizoda i onda ozbiljno popričamo - kaže Bujošević.

Zbog brojnih negativnih reakcija na račun "Nemanjića", za 9. januar navodno je zakazan i Upravni odbor RTS-a na kome će, kako pišu mediji, članovi pogledati i ostatak materijala.

Arhaične reči, savremen ritam

Najviše zamerki bilo je na račun jezika i reči iz savremenog žargona, koji nije primeren srednjovekovnom govoru. Scenarista Gordan Mihić uveo je pojedine arhaične reči, ali zadržao savremeni ritam u rečenici, u protivnom teško da bi serija bila razumljiva savremenom gledaocu. Prvi serijal "Nemanjića" obuhvata 15 epizoda koje će biti emitovane od polovine februara. Impresivnu glumačku ekipu predvode Vojin Ćetkovićem (Stefan Prvovenčani) Dragan Mićanović (Rastko Nemanjić - Sveti Sava) i Nebojša Glogovac (Vukan Nemanjić). U seriji je angažovano 218 glumaca i 2.700 statista. Obuhvaćen je period 200 godina vladavine Nemanjića, a u sklopu obeležavanja 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog. Zanimljivo je da će Vojin Ćetković i njegova supruga Sloboda Mićalović ponovo venčati, ali kao Stefan Prvovenčani i Ana Dandolo. Serija je rađena na više od 70 lokacija u Srbiji i Republici Srpskoj, kao i u brojnim crkvama i manastirima koje su zadužbina Nemanjića.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online