Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 15.04.2017.
00:55
D. Petrović - Vesti A

Žarko Laušević o ulozi Đorđa Karađorđevića: Princ koga je prećutala istorija

U Smederevu u vili Zlatni breg nastavljeno je snimanje serije "Senke nad Balkanom" u režiji Dragana Bjelogrlića. Ispred kamera se posle 27 godina pauze u jednoj seriji našao i Žarko Laušević u ulozi princa Đorđa Karađorđevića. Ovo mu je prva uloga u seriji posle role Ace u "Zaboravljenima" iz 1990. godine. A uloga princa kao da je pisana za njega.

N. Đurović
Uloga po meri: Žarko Laušević

- Princ Đorđe Karađorđević je prilično zapostavljen u našoj istoriji i malo toga se zna o njemu. Njegov život je prećutkivan, intrigantan i nedovoljno rasvetljen. On je nit koja se provlači kroz seriju i jedini Karađorđević koji je ostao u Srbiji i umro u Beogradu - rekao je Laušević za beogradske medije. Za ulogu se priprema čitajući ono malo literature koju je uspeo da nađe. Najrelevantnija je autobiografija Đorđa Karađođevića "Istina o mom životu" koja je objavljena 1975. godine, tri godine nakon njegove smrti. Saradnju sa Bjelogrlićem kao rediteljem Laušević opisuje kao laku, jer njegov kolega tačno zna šta želi.

- Čini mi se da je Bjelogrlić bolji kao reditelj nego kao glumac. Potpuno je neverovatno koliko su njegove režiserske sugestije precizne, tačne i korisne. To je jedan veliki kvalitet koji sam tek sada kod njega otkrio - dodaje Laušević.

Plejada glumaca

Dragan Bjelogrlić je za seriju angažovao čitavu plejadu najboljih srpskih glumaca, pa će se pred kamerama naći i Srđan - Žika Todorović, Nikola Đuričko (igra šefa tadašnje službe državne bezbednosti) Gordan Kičić koji igra tajkuna. Kako je rekao, ništa se mnogo nije promenilo, tajkuni su bili isti i tada, i sada. U seriji igraju i Tamara Krcunović, Marija Bergam, Nenad Jezdić, Dragan Petrović Pele i mnogi drugi.

Vila u Smederevu "glumi" psihijatrijsku bolnicu u Nišu u kojoj je jedno vreme bio smešten princ Đorđe, koji je pokuša da pobegne iz ove ustanove, ali nije uspeo. Serija "Senke nad Balkanom" je triler-drama sa elementima mistike. Radnja je smeštena u tridesete godine prošlog veka, a priča prati sudbinu inspektora beogradske policije Andru Tanasijevića Taneta (Dragan Bjelogrlić) koji istražujući ubistvo upada u vrtlog sekti, ritualnih ubistava, krvavih mafijaških obračuna trgovaca opijuma.

Ako je suditi po desetominutom trejleru koji je Bjelogrlić prikazao novinarima početkom marta "Senke nad Balkanom" će i produkcijski i sadržajno pomeriti granice kada su u pitanju domaće serije.

Ko je bio Đorđe?

Princ Đorđe Karađorđević (1887- 1972) je bio prvi sin kralja Petra I i Zorke, kćeri crnogorskog kralja Nikole I. Ime je dobio po svom pradedi Karađorđu, od koga je nasledio neukrotivu i neobuzdanu narav. Kao mladić često je išao na Adu u ribarenje sa svojim profesorom matematike i velikim prijateljem Mikom Alasom. Preka narav dovodila ga je u mnoge neprilike, pa je jednom u besu udario nogom u stomak svog posilnog Kolakovića koji je nekoliko dana kasnije umro. Ovaj događaj izazvao je veliku buru u srpskoj, a naročito u austrougarskoj štampi, pa je ponudio abdikaciju 1909. godine. Novi prestolonaslednik postao je Aleksandar koji se potrudio da "skloni" brata. Tako je Đorđe jedno vreme bio u ludnici, a dobar deo života proveo je u tamnici. Oslobođen je kada su Nemci okupirali Beograd na početku Drugog svetskog rata.
- Nesrećan je to dan kada je cela moja zemlja izgubila slobodu da bih je ja dobio - napisao je u svojoj autobiografiji Đorđe Karađorđević.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online